Lassul a kelet-ázsiai gazdaságok növekedése

Az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) legfrissebb adatai szerint lassult Kelet-Ázsia tíz legnagyobb gazdaságának növekedése 2011 második negyedévében. Az első három hónapban a növekedés mértéke 8,4 százalék volt, július végére ehhez képest három tized százalékponttal, 8,1 százalékra mérséklődött a gazdasági fejlődés – számolt be a BBC. Az ADB szerint ennek oka a lassuló világgazdasági tendenciákban és a növekvő inflációban keresendő. A régióban a termeléssel együtt a kereslet is jelentősen emelkedett az utóbbi időben, ennek eredményeképpen pedig a kormányoknak az elmúlt tíz év átlagait meghaladó inflációval kell megküzdeniük, amit a növekvő nyersanyag és élelmiszerárak még tovább fokozhatnak.

A 2010-ben tapasztalt határozott növekedéshez képest a GDP emelkedése is lassulhat 2011-ben és 2012-ben is, 9,3 százalékról akár 7,7 százalékra, mivel a régió kormányai a növekvő inflációt kamatemeléssel és más monetáris szigorításokkal igyekeznek megfékezni. „Ez valójában jó dolog” – véli Iwan Azis, az ADB regionális gazdasági integrációval foglalkozó szakértője – „megakadályozza az erős gazdaságok, például Kína számára, hogy túlfűtötté váljanak”.

Az árak növekedésének lassítása érdekében India ezen a héten 2010 óta tizenegyedik alkalommal emelte meg az alapkamatot, ezúttal 7,5-ről 8 százalékra. Dél-Korea júliusban meglepetésszerű intézkedésként tett hasonló lépést, a kamatot 3 százalékról 3,25 százalékra változtatták. Az intézkedések egyfelől hatásosnak bizonyultak az infláció megfékezésére, másrészt azonban további kockázatot is jelentenek. Az Egyesült Államokban és Európában a gazdaság nehéz helyzete miatt az alapkamatok történelmi mélyponton vannak, emiatt a befektetők az ázsiai piacokat preferálják, ami szintén az infláció emelkedéséhez vezethet.

A lassuló növekedési tendenciák alól néhány kivétel is akad: a Fülöp-szigeteken 2012-re már emelkedést jósolnak, és Indonéziában sem várható a fejlődés lassulása, becslések szerint idén 6,4 százalékkal, jövőre pedig 6,7 százalékkal fog bővülni az ország gazdasága.

Koczkás Sára

Friss hírek