A kreuzbergi álom életre kel

A berlini tartomány parlamenti választásaira szeptember 18-án kerül sor. Berlin híres multikulturális közösségeiről, így nem meglepő, hogy a hagyományosan török vendégmunkás negyedben, Kreuzbergben, mind a négy párt török származású jelöltet állított.

A berlini képviselőház, azaz Berlin tartományának parlamenti választására ötévente egyenlő, szabad, titkos és közvetlen választás keretében kerül sor. A képviselőházban 130-an kapnak helyet, akik 60 százaléka választási körzetekből közvetlenül, 40 százaléka pedig tartományi és kerületi listákról közvetetten kerül megválasztásra. Idén mind a négy nagy párt (a szociáldemokrata SPD, a kereszténydemokrata CSU, a zöld párt„die Grünen”, és a baloldali – „die Linke”) is indít török származású jelöltet. Kik ők?

Ertan Taskiran – CDU

Majdnem húsz éve tagja a CDU-nak, házas és két gyermeke van. A politikai példaképe Helmut Kohl. A család és a tradíciók fontosak számára. Hívő, és minden pénteken imádkozik a mecsetben. „A keresztény értékeket az iszlámban ugyanúgy megtalálom. Olyan emberi értékek a meghatározóak a számomra, mint a család, az igazságosság és a szabadság” – nyilatkozta Ertan Taskiran a német die Zeit magazinnak. A 41 éves török származású politikus Kreuzbergben a 3-as körzetben indul közvetlen mandátumért a szeptember 18-i választáson. A kereszténydemokrata-jelölt egy „tiszta, biztonságos és drogoktól mentes Kreuzberget szeretne mindenki számára biztosítani”.

Turgut Altug – a zöldek „die Grünen”

„Egy várost mindenkinek” – hangzik a zöldek szlogenje. Az ő török származású jelöltjük agrártudományokból szerezte doktori címét, és a 46 éves jelölt 2008-ban alapította meg a Török-német Környezeti Centrumot, amiért az előző évben megkapta a kormánytól az integrációs kitüntetést. A kreuzbergiekkel együtt Turgut Altug minden évben gyümölcs- és fenyőfákat ültet a parkokban.

Általános iskolai tanítónőjének köszönhetően tanulhatott tovább, de délutánonként a dél-törökországi Mersin közelében kellett a szüleinek a földeken segítenie. A szülei írástudatlanok, és nagyon szegények voltak. Beszámolója szerint már kiskorában felismerte szülőhazájának igazságtalanságait, és egy demokratikus mozgalomhoz csatlakozott. „A politikai aktivitás viszont a katonai puccsot követően a legkevésbé sem volt ajánlott” – számolt be Altug. Az egyetemi tanulmányait még Törökországban végezte, a doktori címét viszont már Stuttgartban szerezte meg. Jelenleg lányával együtt Berlinben él, és élvezi azt a szabadságot, amire Törökországban nem talált rá. Turgut szintén a kreuzbergi 3-as körzetben indul közvetlen mandátumért.

Muharrem Aras – SPD

Mit jelent a szabadság, ha az nem egyenlő módon van elosztva a társadalomban? Többek között ez a kérdés foglalkoztatja a szociáldemokrata jelöltet, Muharrem Arast. Aras Hamburgban született, török származású édesapja pedig vendégmunkás és szakszervezeti tag volt. A Berlinre oly roppant büszke jelölt jogot tanult Brémában, Berlinben és Chicagoban. A 39 éves SPD-jelölt a szerencsés sorsából valamennyit szeretne visszafizetni, és most a gyengék jogaiért kűzd. Szívesen találkozik a választókkal, és a választások előtt teli is van napirendje. Arras szintén a kreuzbergi 3-as választókörzetben szeretne közvetlen mandátumhoz jutni.

Figen Izgin – „die Linke”

A zöldek jelöltje több mint 30 éve érkezett Berlinbe az észak-törökországi Karsból. Akkor 14 évesként egy szót sem beszélt németül. Az érettségit követően nevelőnőnek tanult, majd továbblépett, és szociálpedagógiából is diplomát szerzett.  A 46 éves, elvált, és két gyermekes nő egy albérletben él Berlinben. A Siemens alkalmazottjaként aktív szakszervezeti tag volt, később pedig ő alapította meg az Allmende nevű integrációs szervezetet. 2001-ben lett a PDS tagja, mert véleménye szerint ez az „egyetlen párt, amelyik komolyan harcol a társadalmi igazságosságért”. Az oktatás ügye áll szívéhez legközelebb. Izgin épp úgy, mint a többiek Kreuzbergben, a 3-as számú választókörzetből szeretne a képviselőházba jutni.

Mind a négy kreuzbergi jelöltnek, legyen fekete, piros vagy zöld, az oktatás segítségével sikerült sorsán változtatnia. Egyszerű körülmények közül származnak, de mind a négyüknek sikerült „az ördögi körből kilépniük” – ahogyan maga Aras fogalmazott. Ugyan mind a négy jelölt török származású, de a politikai céljaikat tekintve nem sok közösben osztoznak.

A baloldaliak jelöltjének a politikai kívánságlistáján a kettős állampolgárság és a bevándorlóknak járó helyi választójog szerepel kiemelt helyen. „Aki választhat, annak nem mindegy az országa sorsa” – véli Izgin. Tény, hogy a kreuzbergiek 20 százaléka nem vehet részt a választásokon, mivel nem rendelkezik német útlevéllel. „Az nem lehetséges, hogy ezek az emberek ugyan adót fizetnek, de nem szólhatnak bele lakókörnyezetük életének alakításába” – nyilatkozta Altug is. A kereszténydemokrata Taskiran erről mást gondol: „kettős állampolgárság és helyi választójog – ezek csak részletkérdések, vannak ennél fontosabb ügyek is”.

Taskiran számára a gazdaság és a foglalkoztatottság jelentik a kiemelt témát. Berlinben a munkanélküliség közül 20 százalékos, és a CDU jelöltjének célja, hogy a bűnözőket és a drogkereskedőket száműzze a városból, és helyette beruházókat és középvállalkozókat vonzzon a körzetébe.   

Bodolai Bori

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »