Angliában újragondolnák az USA-hoz fűződő viszonyt

Jim Murphy brit Munkáspárt árnyékkormányának védelmi miniszterjelöltje a héten Washingtonba látogatott, hogy újraértelmezze a nagy múltú amerikai-brit barátságot. „Az új biztonsági térképet figyelembe véve, azt kell keresnünk, hogy hol és mikor tudunk hozzátenni országaink kapcsolatához” – nyilatkozta a The Guardiannak. 

Murphy szerint a két országot összekötő múlt, tradíció, szolidaritás, a vitathatatlan kultúrális kötődés mind nagyon értékes. Azonban, mostantól gyakorlati megfontolások vinnék előre nem csak a brit, de az egész EU-USA relációt is. Elmondása szerint nem az fogja erősíteni a NATO-t, ha London kis túlzással felvásárolja az egész amerikai katonai felszerelést. Washingtontól inkább tanulni kell, a gyártást pedig otthon elvégezni. Ezenfelül Európára sokkal nagyobb terhet kell rakni a szövetség védelmi kapacitását illetően. A jelenlegi európai hozzájárulás számokban kifejezve évi 200 milliárd font és 2 millió egyenruhás katona, melyből csupán öt százalék vethető be azonnal. 

Zárásként annyit tett még hozzá, hogy mióta London szoros partneri kapcsolatot ápol az öreg kontinens nemzeteivel, minden esély adott egy erős európai NATO jelenlétre, aminek megvalósítása a legfőbb cél. A transzatlanti és európai kapcsolatoknak nem egymás befolyásolásán, hanem közös egyetértésen kell alapulnia.

Soós Bea

Friss hírek