Szerbiai választások: a magyarokat kérnék fel elsőként

Tomislav Nikolić, a Szerb Haladó Párt elnöke elképzelhetetlennek tartja, hogy a választásokat követően a Demokrata Párttal vagy a Szerb Radikális Párttal lépjen koalícióba – közölte a belgrádi Press napilapnak adott nyilatkozatában, majd hozzátette: szóba jöhet szinte minden párt, de az említett két párt még véletlenül sem.

Mint mondta, ha koalíciós partnereivel, azaz Velimir Ilić Új Szerbiájával, Milanka Karić Szerbia Ereje mozgalmával, illetve Aleksandar Vulin Szocialista Mozgalmával nem sikerülne megszerezniük a kormányalakításhoz szükséges többséget, a kisebbségi pártoknak, elsőként pedig a Vajdasági Magyar Szövetségnek ajánlanák fel a kormányba lépés lehetőségét. A DP-t kizáró elhatározását azokkal a sértésekkel indokolta, melyeket az utóbbi hónapokban a demokraták a haladókkal szemben elkövettek.

A Szerbiai Demokrata Párttal való együttműködési lehetőségekről annyit mondott: a választásokon nem együtt indulnak, azt követően pedig majd egyeztetniük kell, melyek a pártelvek közötti eltérések, s léteznek-e a kompromisszum lehetőségei.

Nikolić szerint a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártja elnökének is fel kéne magának tennie a kérdést: sikeres vagy sikertelen volt-e a szocialistákkal alkotott koalíció, s pártja miért vált célponttá azon eredménytelenségek miatt, melyeket a demokraták és a szocialisták követtek el? A Liberális Demokrata Párttal való együttműködést sem maga, sem e párt elnöke nem kívánja – jegyezte meg. Mlađan Dinkić, a Szerbiai Egyesült Régiók elnöke ellen pedig azt hozta fel, hogy lényegében a hatalom részét képezi, s külföldi tanácsadók témáit veti fel annak a zsarolási gépezetnek a segítségével, mellyel a kormánydöntéseket befolyásolásolhatja.

Nikolić beszélt a választások utáni első lépéséről is, ami a közszolgálati tévé vezérigazgatójának a leváltása lesz. Mint mondta, Aleksandar Tijanić nem lesz többé az SZRT élén, ha a haladók alakítanak kormányt, mert nincs szükségük szolgalelkű igazgatóra az állami médiaház élén.

Kitekintő / Magyar Szó

Friss hírek