Törvényesen irányítja a Mol a horvát olajvállalatot

Törvényesen szerezte meg az INA irányítási jogait a Mol – közölte a horvát versenyfelügyelet állásfoglalására hivatkozva szombaton az index.hr hírportál.

A hatóság az INA négy, a horvát kormányt képviselő felügyelőbizottsági tagjának múlt hónapban küldött indítványára válaszolva adta ki állásfoglalását, amit nyilvánosan is közölt internetes oldalán (www.aztn.hr).

Davor Stern, Gordana Sekulic, Damir Vandelic és Maja Rilovic azt kérte a versenyfelügyelettől, hogy vizsgálja felül a saját, 2009-ben hozott határozatát. A hatóság akkori döntésében kimondta, hogy a Mol jogosan birtokolja az INA menedzsmentjogait.

A honlapon részletesen olvasható közlemény szerint a közigazgatási eljárásról szóló törvény alapján nincs meg a feltétele annak, hogy a hatóság felülvizsgálja ezt a 2009-es döntését.

Az állásfoglalást a felügyelet megküldte Jadranka Kosor miniszterelnöknek, Duro Popijac gazdasági miniszternek és a horvát törvényhozásnak is.

A horvát közszolgálati televízió (HTV) ugyanakkor arról számolt be, hogy az ellenkezések dacára a horvát kormány tagjai – a gazdasági, a pénzügyi, a külügyi, az igazságügyi és a mezőgazdasági-vidékfejlesztési miniszter, valamint Davor Stern felügyelőbizottsági elnök – a napokban titokban találkoztak az államügyészség vezetőivel, hogy a Mollal és az INA-val kapcsolatos ügyben tájékozódjanak. A televízió nem hivatalos értesülései szerint a megbeszélések témája volt, hogy miként védhetők meg a horvát érdekek az olajtársaságban, illetve miként lehet újratárgyalni a gázüzletággal és a részvényesi szerződéssel kapcsolatos témákat.

Arról nem esett szó, hogy a Mol miként kaphatta meg az INA irányítási jogait, mert az Ivo Sanader volt miniszterelnök elleni nyomozás még folyik. A híradás felidézi, hogy a gyanú szerint 10 millió euró kenőpénzt fogadott el a volt kormányfő az irányítási jogok átengedéséért.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »