Elindult a cseh-szlovák-magyar árampiac összekapcsolása

Megkezdődött a cseh, a szlovák és a magyar villamosenergia-piac 2012. második negyedévére tervezett összekapcsolásának munkája – közölte a Mavir kedden az MTI-vel.

A Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) csoporthoz tartozó magyar villamosenergia rendszerirányító Mavir közleménye emlékeztet arra, hogy  2011. május 30-án szándéknyilatkozatot  írt alá Csehország, Szlovákia és Magyarország átviteli rendszerirányítója (ČEPS, SEPS, MAVIR), áramtőzsdéje (OTE, OKTE, HUPX) és nemzeti energetikai szabályozó hatósága (ERU, URSO, MEH) arról, hogy 2012 második negyedévére összekapcsolják a három ország piacának másnapi szállításra szóló kereskedését. Ennek érdekében projektszervezetet hoztak létre. A villamosenergia-piacok összekapcsolása része az Európai Tanács által előirányzott belső villamosenergia-piac (Internal Electricity Market – IEM) 2014-re tervezett létrehozásának.

A közlemény megjegyzi, hogy a cseh, a szlovák és a magyar résztvevők várják más szomszédos országok csatlakozását.    A magyar projektmenedzser Medveczki Zoltán, a  HUPX Zrt. vezérigazgatója a közleményben hangsúlyozta: „…a piacintegráció (…) átláthatóbb villamosenergia-árképzést eredményez a nagykereskedelmi napi piacokon. Egyúttal hozzájárul a biztonságosabb energiaellátáshoz, miközben a fogyasztói keresletet is figyelembe veszi.”

Kitekintő / mti.hu

Friss hírek