A szabadságba menekült a kínai író

A kínai társadalom peremén élő emberek bemutatásával vált híressé, hazájában pedig nem kívánatossá Liao Ji-vu (Liao Yiwu) író, aki július elején Németországba menekült.

Miután a kínai hatóságok tizenkét alkalommal megtagadták tőle az ország elhagyásához szükséges kiutazási vízumot, Liao Ji-vu (Liao Yiwu) író titokban Vietnamon és Lengyelországon keresztül utazva Németországba menekült. „Szabadságot akartam, szabadon írni akartam. Most itt olyan, mintha álmodnék” – nyilatkozta napokkal július eleji Berlinbe érkezése után.

Liao Ji-vut a kínai társadalom peremén élőkkel készített interjúi tették világhíressé, ezeket 2001-ben A halottsétáltató – Igaz történetek: Kína alulnézetből címmel jelentette meg Tajvanon. A 27 történetet tartalmazó könyvben többek közt egy sírrablóval, egy leprással, egy zeneszerzővel, egy embercsempésszel, egy egykori kormányzati hivatalnokkal, egy politikai elítélttel és egy fizetett siratóasszonnyal folytatott beszélgetéseit rögzíti, egyedi képet festve a kínai társadalom egyszerű embereinek életéről.

Az író, rendhagyó módon, a történelemkönyvek által nem említett rétegeket kutatja. Nem a modern társadalom tipikus képviselőit, hanem elsősorban olyanokat szólaltat meg, akik nem profitáltak a kínai gazdasági növekedésből. A könyvet a Kínai Kommunista Párt illegálisnak nyilvánította és betiltotta. Liao Ji-vu ezt követően – ritka kivételektől eltekintve – nem utazhatott külföldi irodalmi fesztiválokra. Tavaly tavasszal pedig nyilatkozat aláírására kényszerítették, amelyben megígérte, a jövőben külföldön sem publikál.

Az idén 53 éves író „rendszerellenes pályafutása” a Tienanmen téri demokrácia-mozgalom leverése után írt „Mészárlás” című versével kezdődött, amelyért négy év börtönre ítélték. Ezt követően 1998-ban az 1970-es évekből származó underground versek antológiájának összeállításával keltett feltűnést. A 2008. májusi szecsuáni földrengést követően a térségbe utazott, az ott tapasztalt, túlélők beszámolói által részletezett hivatali korrupcióról szóló írását A nagy földrengés krónikái címmel publikálta Hongkongban.

Idén áprilisra tervezték Liao Ji-vu A június 4-i szemtanú című, félezer oldalas, a Tienanmen téri eseményeket felelevenítő memoárjának megjelentetését. Barátjának és írótársának, Liu Hsziao-pónak (Liu Xiaobo) 11 év börtönre ítélése, a kínai hatóságok sűrűsödő figyelmeztetései és az utóbbi hónapok fokozott központi kontrollja miatt azonban ezt az író külföldre érkezéséig elhalasztották, kiadása augusztusra várható. Szeptemberben jelenik meg az Egyesült Államokban Liao Ji-vu Az Isten vörös című kötete is, amelyben a hivatalosan ateista Kínában élő keresztények életéről számol be, földalatti találkozóikról, keserves erőfeszítéseikről, hogy életben tartsák a kereszténységet a kommunista országban.

A jövőt illetően Liao Ji-vu nagy reményeket fűz a 2012-es új kormányhoz, az ország vezetésének cseréjéhez. „Izgatottan várom a politikai fejleményeket az országban és annak saját jázminos forradalmát. Biztos vagyok benne, hogy Hu Csin-tao (Hu Jintao) lesz egyszer menekült, nem pedig Liao Ji-vu” – mondta az író a The New Yorker magazinnak.

MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »