Marosvásárhely: billegő kerekasztal

A hétvégén még mosolyogva álltak fel az asztaltól, majd ráztak kezet egymással az RMDSZ, az MPP és az EMNT Maros megyei képviselői, tegnap viszont kiderült, a hónapok óta tárgyaló politikusok teljesen félreértették egymást. Ez azok után vált világossá, miután a délelőtti órákban Benedek István, az RMDSZ marosvásárhelyi elnöke diadallal jelentette be, hogy a három szervezet – az RMDSZ, a polgáriak és az általa egyelőre „fantompártként” emlegetett EMNP – megegyezett, hogy a két kisebbik alakulat a szövetség polgármesterjelöltjét támogatja majd a 2012-es helyhatósági választásokon.

Benedek azt is hozzátette, az RMDSZ vásárhelyi szervezete legkésőbb az ősz elejéig megnevezi jelöltjét, akinek személyével „remélhetőleg ezúttal a párt megyei és országos vezetősége is egyetért”.

Bölöni biztos nem jön

„Miután Görögországba szerződött, nyilvánvalóvá vált, hogy Bölöni László nem vállalja a jelölést, ezt Borbély Lászlónak is megerősítette. Maradt három személy, akik felől az RMDSZ választmánya szeptemberig titkos szavazással dönt. A másik két alakulat is megértette, hogy ebben a városban egyetlen, magyar jelöltet kell támogatni” – számolt be tegnapi sajtótájékoztatóján a tárgyalás eredményeiről Benedek. Újságírói kérdésre megerősítette, hogy az RMDSZ Csegzi Sándor jelenlegi alpolgármesterben, Dávid Csaba helyi tanácsosban, a szervezet korábbi elnökében és Vass Levente miniszteri tanácsosban gondolkodik. Az elnök mindnyájukat rátermett, alkalmas jelöltnek tartja, olyanoknak, akik indításával a város magyarsága visszahódíthatná a polgármesteri széket.

A Krónika felvetésére, hogy ezek szerint a függetlenként induló emberjogi harcos, Smaranda Enache esetleges támogatása kútba esett-e, Benedek István igennel válaszolt. „Arról döntöttünk, hogy magyar jelöltünk lesz” – nyomatékosított az elnök, aki hozzátette: az RMDSZ támogatása fejében az MPP-nek és az EMNT-nek semmiféle kérése nem volt.

EMNT, MPP: szó se lehet róla!

A két alakulat vezetői azonban megdöbbenve reagáltak Benedek bejelentésére. Szó sem lehet arról, hogy az RMDSZ állítsa a jelöltet, és az ellenzéki szervezetek maradéktalanul mögötte sorakozzanak fel – reagáltak a Krónika által megszólaltatott jobboldali vezetők. „Ez egy újabb Benedek-féle fogás lehet, hisz sem nevekről nem tárgyaltunk, és még kevésbé arról, hogy nekünk az RMDSZ jelöltjét kellene támogatni” – háborgott Jakab István, az EMNT Maros megyei elnöke, aki a laptól szerzett tudomást Benedek sajtótájékoztatón tett bejelentéséről. Az orvos-politikus nyilatkozata az MPP megyei és országos vezetőit is megbotránkoztatta. Felidézve a hétvégi kerekasztal-beszélgetést, Kiss István, a polgáriak országos alelnöke elmondta, ott Bölöni László felkéréséről volt szó, és semmi másról. „Valóban emlegették Csegzi meg Dávid nevét, de mi úgy érezzük, hogy ezek az emberek képtelenek ilyen horderejű harcot nyerni” – nyilatkozta a Krónikának Kiss.

László György, az MPP megyei vezetője – aki a bejelentések hallatán délutánra sajtóértekezletet hívott össze, megmutatta a jelen lévő újságíróknak azt a dokumentumot, amit a három szervezet közösen írt alá, és amelyben az egykori válogatott labdarúgót kérik fel, hogy mielőbb adjon választ arra, hogy vállalja a jelölést, vagy sem. „Ha Bölöni nemet mond, akkor is keressük tovább a megfelelő jelöltet, de semmiként nem támogatjuk azt, akit a mi meghallgatásunk nélkül az RMDSZ odatesz” – szögezte le László György.

Kitekintő / Krónika.ro

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »