Módosíthat a jegybank az inflációs célon

Ma reggel 9 órakor teszi közzé a KSH a legfrissebb júniusi inflációs adatokat.  Az előzetes becslések szerint tovább süllyedhetett az éves mutató a májusi 3.9%-ról 3.8%-ra. A dezinflációs folyamat mögött egyfelől a nyers élelmiszerek árának mérséklődése áll, illetve az energiaárak begyűrűző hatását is tompíthatta a forint relatív erősödése. Nincs árnyomás a tartós fogyasztási cikkek, a ruházkodási termékek és a szolgáltatási szegmensben sem, amit a továbbra is gyenge belső kereslet tart kordában. Ennek ellenére, a szezonális hatásokat követően az év vége felé ismét 4% körüli szintre kúszhat vissza a ráta, és összességében is 4% körül, valamivel talán alatta maradhat az egész éves átlagos árindexváltozás. 

A Világgazdaság ma reggeli száma arról számolt be, hogy még a nyáron felülvizsgálhatja a jegybank a középtávú inflációs célját, aminek felülvizsgálata 3 évente esedékes. Jelenleg 3%-os a cél, amit a jegybank szerint 2012 végére elérünk. Addig valószínűleg nem fognak változtatni a célon, amit egyébként eddig még sosem sikerült elérni. Bár szólnának érvek az inflációs cél csökkentése mellett is, az a jelenlegi közegben – amikor általános a pénzromlás ütemének gyorsulása az egész világon – nem lenne szerencsés üzenet. Mégis ilyen érv lehet, hogy a környező országokban, még olyanokban is ahol lényegesen magasabb az inflációs ráta a magyarnál – alacsonyabbak a célok, pl. Csehországban 2% (megegyezik az EKB céllal), Lengyelországban és Romániában pedig 2,5% a középtávú cél.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »