Döntésdömping a nyári szünet előtt

Belehúztak a német képviselők a nyári szünet előtt: kormányhatározatot hoztak a tervezett adócsökkentésekről és megszületett a törvény a sokat vitatott preimplantációs diagnosztikának nevezett eljárásról. Mindkét döntésnek megvan a maga érdekessége: előbbi esetében annak ellenére, hogy megegyezés született, a két kormánypárt tovább vitázik, a második esetben pedig a szavazás során felmentették a képviselőket a frakciófegyelem alól. Adózási ügyben határozott a tartományok kamarája is: a Bundesrat-beli szavazáson megbukott az adózás egyszerűsítését célzó törvény. Némi sikere azonban mégis volt a kormánykoalíciónak: az atomenergia leépítésének törvényét elfogadták a tartományok képviselői.

Talán túl szép volt, hogy igaz legyen: a folyton vitázó kereszténydemokrata-liberális kormánykoalíció pártelnökei vasárnap este közös írásos nyilatkozatot adtak ki arról, hogy 2013-tól lehet számítani a tervezett adó – és járulékcsökkentésre. Szerdán aztán a kormány is elfogadta Angela Merkel (CDU), Horst Seehofer (CSU) és Philipp Rösler (FDP) pártelnökök megegyezését, ezáltal hivatalos kormányhatározattá emelve azt, emellett pedig útjára indították a 2012-es költségvetési tervezetet, valamint a 2015-ig szóló pénzügyi tervet. A tehermentesítés alapjaiban tehát egyetért a két párt, a részletekről azonban tovább folyik a vita, főleg miután a pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble (CDU) többször is közölte, hogy nem lát lehetőséget az adócsökkentésre és egyelőre költségvetési tervei sem tartalmazzák azt.

Egy nappal a kormányhatározat megszületése után aztán újra fellobbant a vita az adófizetők tehermentesítése ügyében.  Egyes liberális politikusok azzal fenyegetőznek, hogy amennyiben nem történik meg az alacsony és közepes keresetűek tehermentesítése, akkor az FDP „nehezen tudja majd támogatni” a 2012-es költségvetést. Philipp Rösler, a liberálisok elnöke pedig az egyik újságnak úgy nyilatkozott, hogy a társadalombiztosítási járulékok csökkentésére már 2012-től is lehetőség van, annak ellenére, hogy a három pártelnök a 2013-as céldátumban egyezett meg. Az adó – és járulékcsökkentés pontos volumenének meghatározására a tervek szerint majd csak ősszel kerül sor, a költségvetés parlamenti elfogadását november végére tervezi a kormány. Akkor sem lesz azonban egyszerű a helyzet, ha a kereszténydemokratáknak és liberálisoknak végül sikerül megegyezniük, hiszen az adócsökkentéshez szükség van a Bundesrat, tehát a tartományok támogatására is – egyelőre azonban egyes kormánypárti tartományi miniszterelnökök sem gondolják úgy, hogy lehetőség lenne erre. A helyzetet már csak az bonyolítja, hogy a CDU/CSU-FDP kormány nem rendelkezik a szükséges többséggel a tartományi kamarában.

Adóügyekben szavaztak pénteken a Bundesratban is: a tartományok kamarája egyelőre nem fogadja el azt a törvényt, amely egyszerűbbé tenné az adózást Németországban. A Bundestag által már elfogadott törvénnyel kapcsolatban, amely többek között lehetőséget nyújtott volna arra, hogy az adófizetők csak kétévente készítsenek adóbevallást, most egyeztető-bizottság felállítására kerül sor.  A törvénymódosítás emellett lehetővé tette volna az olyan, elektronikus úton megküldött számlák elfogadását is, amelyek nem tartalmaznak elektronikus aláírást, ezáltal csökkentve a bürokrácia költségeit a gazdaság számára.

A vita az adócsökkentésről és az adózás egyszerűsítéséről tehát folytatódik. Törvény született azonban egy másik, szintén sokat vitatott ügyben: csütörtökön határozott a Bundestag a preimplantációs diagnosztika (PID) korlátozott engedélyezéséről, amely egyes esetekben lehetővé teszi a mesterségesen megtermékenyített embriók genetikai vizsgálatát. A törvényt 326 képviselő fogadta el, 260 képviselő az eljárás betiltása elleni tervezetet támogatta, nyolcan pedig tartózkodtak. A PID eljárásról hónapok óta folyik a vita, a most elfogadott törvény értelmében az eljárás alapvetően tiltott, olyan párok azonban vehetik igénybe majd a vizsgálatot, amelyeknél genetikai hajlamuk nagy valószínűséggel súlyos örökletes betegséget okoz a gyermeknél vagy fennáll a halvaszületés illetve vetélés esélye. A kizárólag engedéllyel rendelkező intézetek által végzendő vizsgálat előtt tanácsadás kötelező, illetve szükség van egy etikai bizottság belelegyezésére is.

A döntés érdekessége, hogy a szavazás idejére a képviselőket felmentették a frakciófegyelem alól – tehát az egyes törvényhozók lelkiismeretére volt bízva, melyik tervezet mellett foglalnak állást. A Frankfurter Allgemeine Zeitung információi szerint a szavazást több órás, részben heves érzelmi vita előzte meg, amely során több képviselő is ismertette saját tapasztalatát problémás várandósságáról, koraszüléséről vagy egészséges gyermekeiről. A PID támogatói hangsúlyozták, hogy csak az eljárással lehet felbecsülni, hogy egészséges gyermekük fog-e születni és a nőktől nem szabad elvenni ennek a döntésnek a jogát. Az ellenzők azonban úgy gondolják, hogy az eljárást nem lehet csak ezekre az esetekre korlátozni, a PID ráadásul szelekciót és az élet minőségi megítélésének lehetőségét jelenti. Az etikai kérdés súlyosságát mutatja az is, hogy az ellenzők és támogatók táborai nem estek egybe a pártokkal: az egyes frakciókon belül sem volt egyetértés az ügyben, egyes információk szerint egyes képviselők nagyon nehezen határoztak az ügyben, többször is változtatva álláspontjukon.

Az adócsökkentésekről szóló vita nem vet túl jó fényt a kormánykoalícióra, pénteken azonban legalább atom-ügyben sikerült dűlőre jutni: a Bundestag által már elfogadott törvény az atomenergia leépítéséről átment a tartományi kamara szavazásán is. A Bundesrat ugyanis elfogadta azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy Németország 2022-ig teljes mértékben mellőzze az atomenergia használatát. Ezáltal véglegessé válik a nyolc, már nem működő atomerőmű leállítása is. Az energiaügyi fordulat törvénycsomagjának további részeihez nincs szükség a Bundesrat beleegyezésére, kivéve egyet: ez az épületek energetikai felújításának törvénye, amely lehetővé tette volna a költségek egy részének adókedvezményként való érvényesítését. Ezt a törvényt a tartományok kamarája nem fogadta el – feltehetőleg ebben az esetben is egyezető bizottság felállítására kerül majd sor. 

Balog Anna

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »