Viták a fegyvertartás szabályozása körül

Az Egyesült Államokban eddig is nagy viták voltak a fegyvertartási törvények körül. A New York Times újra felborzolja a kedélyeket, ugyanis olyan mentálisan sérült embereket mutat be, akik visszakapták fegyvertartási engedélyüket.

Larry Lamb, vietnámi veteránnak 2006-ban vették el a fegyvertartási jogát, miután súlyos depressziót, poszt-traumaitkus stresszt és öngyilkos hajlamot állapítottak meg nála. Pszichiátere szerint súlyos paranoiában szenvedett, azt képzelte, hogy még mindig a háborúban van és ő az elnök személyes testőre. Sam French 2009-ben állt a bíróság elé miután hátsókertjében lövöldözni kezdett. Állítása szerint egy medvével beszélgetett, mikor hangokat hallott a ház mögül. Miután bipoláris zavart (mániákus depressziót) állapítottak meg nála, kórházi kezelésre kötelezték és neki is megtiltották a fegyverbirtoklást.

Egy éven belül mindkét személy petíciót nyújtott be a bíróságnak, hogy visszakapják az engedélyüket. A bíróság mindkét esetben helyt adott a petíciónak. 2008 óta húsz államban született hasonló döntés, annak ellenére, hogy 2007-ben, egy virginiai egyetemen történt ámokfutás után, ahol 33-an meghaltak, a Kongresszus törvényileg is megnehezítette a mentális betegek fegyverhez jutását.

Nincs általános szabályozás

A Nemzeti Lőfegyver Szövetség (National Rifle Association) szerint csak abban az esetben adják meg az engedélyt, ha bebizonyosodott, hogy az illető nem jelent veszélyt saját magára és a környezetére nézve sem. Az eddigi tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a legtöbb esetben nem elég alaposak a kivizsgálások, alacsonyak a követelmények és sokszor csupán az illetékes bíró dönt az engedély visszaadásáról, aki nem jártas a pszichiátriában.

Mivel szövetségi szinten nem elég konkrét az ide vonatkozó törvénykezés és még nem sikerült átfogó fegyvertartási jogszabályt elfogadni, az államok saját hatáskörükön belül döntehetnek a mentálisan sérültek ezen jogairól.

A különböző eljárások igen eltérőek lehetnek. New Yorkabn például viszonylag szigorú ellenőrzésen kell átesnie a kérvényezőnek, dokumentumok hosszú sorát kell benyujtania a bíróságnak. Többek között egy húsz évre visszamenőleges pszichiátriai és kábítószerhasználati nyílvántartást és egy öt évre visszamenőleges orvosi kórlapot. Kaliforniában ha valakit 72 órától 14 napig terjedő pszichiátriai kezelésre küldenek, az öt évig nem kaphatja vissza engedélyét.Ezzel szemben Idaho államban volt, akinek elég volt csupán egy e-mailt írnia a bíróságnak és újra vásárolhatott fegyvert magának.

A közeljövőben sem lesz változás

Az esetek természetesen felborzolják az amerikai közvéleményt, hiszen a fegyvertartás problémája nem új keletű vita az országban. Legutóbb idén janurában került napirendre a lőfegyverek birtoklásának korlátozása, azonban Obama továbbra is visszafogott és tartózkodó maradt a kérdésben, melynek oka valószínűleg a közelgő választások voltak.

Évente több száz, mentális problémákkal küzdő ember kapja visssza fegyvertartási engedélyét az Egyesült Államokban. Ez a szám várhatóan növekedni fog, ugyanis a Veterán Ügyekért felelős ügyosztály százezer leszerelt katonának állította helyre a fegyvertartási jogát tavaly novemberben, kiknek szintén mentális zavarok miatt kellett visszaadniuk lőfegyverüket.

Tóth Adrienn Zita

Friss hírek