EU-Tábor: mit kívánnak az erdélyi magyarok?

A nyolcadik alkalommal megszervezett rendezvény idei szlogenje: Erdélyben élni jó! Ennek kapcsán Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke elmondta, hogy „az idei tábor az erdélyi magyarság számára fontos és aktuális témákat érint, amelyek a létrejövő beszélgetések, kapcsolatok során segítenek kihasználni, kamatoztatni az együttműködés perspektíváit”. Mint mondta, az erdélyi magyar politika egy hármas tengelyen valósul meg: Budapest – Bukarest – Brüsszel tengelyen, ezek közül mindegyik „életünk alakításának egy-egy meghatározott eleme”.

„Fontos viszont ismerni a sorrendet, hogy kinek, melyik helyszínnek, avagy intézményrendszernek milyen szerepe van a döntéshozatalban, mivel az erdélyi magyar politikát Erdélyben kell meghatározni, itt kell eldönteni mi jó az erdélyi embereknek, és ezeket Erdélyben kell érvényesíteni. A romániai magyar politikát itthon kell végezni a parlamenten, a kormányon és az önkormányzatokon keresztül” – mondta Kelemen. Szerinte ehhez hasznos Budapest odafigyelése, de nincs szükség arra, hogy diktáljanak.

A megnyitó folytatásában Tonk Márton, a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának dékánja köszöntötte a fiatalokat, kiemelve a rendezvény szervezésében való partnerség négyéves múltját és erősségeit. „Az idei tábor mottója optimista és pozitív attitűdöt sugall a közös jövőről, a karrierre való lehetőségekről és az eredményes közösségépítésről” – fejtette ki a dékán.

Bodor László, a Miért elnöke hangsúlyozta, mennyire fontos az EU-táborban elsajátított tudás és tapasztalatok mindennapi tevékenységekbe való integrálása. „Alakítsuk úgy Erdélyt, hogy jó legyen itt élni” – fogalmazott Bodor.

Borboly Csaba elmondta, ennek a tábornak egyfajta utánpótlásképző iskola jellege is van, hiszen több jelenlegi RMDSZ-es politikus volt valamikor résztvevője ennek a programnak. „Jó megismerni az itteni fiatalnak a nagybányait, a temesvárit és így tovább, és közösen beszélgetni a szolidaritás nevében. A szlogent azért választották, mert a mi problémáinkat itt helyben tudjuk megoldani, így ha a fiatalok tudatosan kézbe veszik saját életüket, és megpróbálják kezelni a gondokat, akkor igenis Erdélyben jó lesz élni” – nyilatkozta a Hargita megyei tanácselnök.

Zsigmond Barna Pál csíkszeredai főkonzul köszöntőjében elmondta, szerinte szükség van olyan alkalmakra, helyszínekre, ahol a fiatalok nyugodtan beszélgethetnek az élet fontos kérdéseiről. „Ez egy közéleti tábor, így az a jelentősége, hogy a jövő politikusait kineveljék, ez egy kiváló alkalom arra, hogy aki a közélet iránt érez ambíciót, az itt szerepet kaphat, beszélhet, barátokra tehet szert, kapcsolatokat építhet, és ha úgy ítéli meg, hogy ez számára fontos irány, a közéletben nagyobb eséllyel tud indulni egy ilyen típusú múlttal, gyakorlattal a háta mögött” – mutatott rá a főkonzul.

Korodi Attila parlamenti képviselő az EU-tábort mint az Erdélyi identitás megőrzésére irányuló programot említi, azt a tábort, amely ezt az identitástudatot behelyezi az európai körforgásba. „A táborlakók a jelenlegi romániai társadalmi, politikai helyzet megismerése mellett többet tudhatnak meg az európai történésekről, így egy újabb perspektívát kapnak arról, hogy ők mint erdélyi fiatalok milyen jövővel néznek szemben” – fogalmazott a képviselő.

Az elkövetkező pár napban a fiatalok különböző előadásokat hallgatnak a székely–szórvány együttműködésről, a népszámlálásról, az erdélyi konzultációról, az oktatási törvényről, az EU 2020 stratégiáról, az önkéntességről, valamint a soros magyar elnökségről is. „Erdélyi identitás értékek nélkül nem létezik: értékek, amelyek évszázadok során alakultak ki” – mondta Kelemen Hunor a marosfői EU Tábor első napján tartott előadásában. A „Mit kívánnak az erdélyi magyarok?” című előadáson az RMDSZ elnöke két jellegzetes erdélyi értékről beszélt, egyiknek az önállóságot, másiknak pedig a szülőföldön való boldogulás szándékát nevezte – írja a Krónika.

Kitekintő / Krónika.ro

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »