A magyarok 25 százaléka szlovák házastársat választ

Minden negyedik magyar házasuló szlovákot vesz el. A vegyes házasságok aránya az elmúlt tíz évben nem változott számottevően.

Tavaly 25 415 házasságot kötöttek Szlovákiában – derül ki a statisztikai hivatal napokban nyilvánosságra hozott kimutatásából. A házasságkötések száma az elmúlt években ingadozott, a tavalyi volt 2002 óta a legalacsonyabb. Fokozatosan nő a házasodó felek átlagéletkora, 2010-ben a férfiak 31,9, míg a nők 28,8 éves korukban esküdtek örök hűséget. Első házasoknál ez a szám alacsonyabb: a férfiak 29,9, míg a nők átlagosan 27,3 éves korukban kötöttek először házasságot – írja az Új Szó.

A 25 ezer házasságból 1177 köttetett magyar nemzetiségű férfi és magyar nő között – ez az összes tavalyi esküvő 4,6%-a. A magyar férfiak 72,4%-a vett el magyar menyasszonyt, míg a magyar nők 66,6%-a magyar vőlegénynek mondta ki a boldogító igent. A 2010-ben házasodó magyar nemzetiségűek 25%-a szlovák párral kötött házasságot. Ez az arány tavalyelőtt és nyolc éve is hasonló volt. Az utóbbi tíz évben tehát nem nőtt számottevően a vegyes házasságokaránya.

Különösen Pozsony megyében sok a vegyes házasság. A statisztika itt 67 magyar vőlegényt regisztrált, közülük 44 szlovák nemzetiségű nőt vett el, 22 magyart. A házasságot kötő magyar nők esetében hasonló az arány. Nagyszombat megyében a „magyar házasságok” aránya 83% -os volt, Nyitra megyében 72, Besztercebánya megyében 75, Kassa megyében pedig 65%-os.

Tavaly a statisztika szerint csupán három roma–magyar vegyes házasság köttetett. Érdekesség, hogy közülük kettő Eperjes megyében, ahol összesen csupán nyolc magyar házasuló fél volt. A maradék egy roma–magyar házasságot Besztercebánya megyében kötötték. Ezek az adatok ugyanakkor ismételten felvetik a kérdést, mennyire pontosak a roma kisebbség létszámával kapcsolatos statisztikai adatok.

Egyre több az azonos végzettségű házaspár. A diplomás férfiak 73,5%-a felsőfokú végzettségű nőt választott házastársnak, míg a diplomás nők 57,3%-a választott diplomás partnert. Az első házasságoknál ez az arány meghaladja a80%-ot.

Tavaly szeptemberben volt a legtöbb házasságkötés – a 25 ezer házasságból 3555-öt az első őszi hónapban kötöttek (14%). A legkevesebben decemberben mondták ki a boldogító igent (563-an). A tavaszi házasságkötések számát befolyásolja a nagyböjt, több éves trend, hogy utána megugrik az esküvők száma.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »