Bukarest nem ismeri el Palesztinát

Románia nem fogja támogatni Palesztina önálló államként való elismerését. De nem biztos, hogy ellene szavaz majd szeptemberben, megtörténhet, hogy egyszerűen tartózkodik.

A Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő és Emil Boc román miniszterelnök közötti tárgyalások során nyilvánvalóvá vált: a palesztinok nem élvezik Bukarest támogatását – írja a Manna.ro.

A Realitatea szerint Izrael megpróbál meggyőzni 60 demokratikus országot, hogy ne támogassák a palesztinok függetlenségi törekvéseit.

„A palesztinok nem fogják fel, mekkora árat fognak fizetni, ha egyoldalúan kikiáltják a függetlenséget, az ENSZ támogatásával” – mondta Netanjahu a román kormányfőnek. Az izraeli miniszterelnök a Jerusalem Post szerint arra utalt, hogy Palesztina elveszítheti a nyugati államok, és legfőképpen az Egyesült Államok támogatását.

Románia 1988-ban elismerte Palesztinát, ám a Vasfüggöny lehullta után megváltoztatta álláspontját.

Állítólag legalább 100 ENSZ-tagország támogatja Palesztinát, ezért a Biztonsági Tanács kérésére szavazásra fogják bocsátani a Palesztin Hatóság sorsát. Az Egyesült Államok – az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja – már bejelentette, hogy élni fog vétójogával.

Kitekintő / Manna.ro

Friss hírek