Újvidéki antifasiszták a magyar rendezvény ellen

Az Egyesült Magyar Ifjúság idén hatodik alkalommal rendezi meg Délvidéki ifjúsági táborát Magyarkanizsán, július 8-a és 10-e között.

Az újvidéki AFANS (Újvidéki Antifasiszta Akció) szervezet azt kérte a hivatalos szervektől, hogy tiltsák be – ahogyan fogalmaztak – “a magyar fasiszták háromnapos magyarkanizsai fesztiválját”, amely, megítélésük szerint a fasizmust és a nacionalizmust hirdeti.

Az AFANS emlékeztetett a fesztiválon történt tavalyi incidensekre, valamint arra is, hogy a résztvevők egy részének nem engedélyezték az országba való belépést a határon történt incidens miatt.

A szervezet azt állítja, az idei fesztivált a magyar kormány pénzeli a szélsőjobboldali Jobbik támogatásával, továbbá, hogy a rendezvény a Magyar Nemzeti Tanács “intézményes támogatását” is élvezi.

A közlemény megemlíti, megengedhetetlen, hogy a hatóságok és az egész állami apparátus jóváhagyja az ilyen rendezvényeket megtartását, illetve, hogy “fasiszta összejöveteleket legálisan megtarthassanak a tévesen értelmezett multikulturalizmus leple alatt”.

“Ahogyan nem akarjuk a Obrazt, az 1389 mozgalmat, a Vér és becsületet (Krv i čast), a Nemzeti Arcvonalat (Nacionalni stroj) látni az utcáinkon, iskoláinkban, egyetemeinken és munkahelyeinken, ugyanúgy nem akarunk fasisztákat sem importálni más országokból”, áll az Újvidéki Antifasiszta Akció közleményében.

Az Egyesült Magyar Ifjúság idén hatodik alkalommal rendezi meg Délvidéki ifjúsági táborát Magyarkanizsán, július 8-a és 10-e között.

Kitekintő / Vajdaság Ma

Friss hírek