Erőszakos sztrájk bénítja meg Bangladest

Sztrájk és tüntetéssorozat teszi lehetetlenné az életet Bangladesben. A jobboldali sztrájkolók a választások felügyeletéért felelős hatóság visszaállítását követelik, míg a baloldali tüntetők az idegen olajcégeket akarják az országhatáron kívül látni.

Csütörtökön folytatódott a 48 órás sztrájk Bangladesben. Egyre puskaporosabbá vált a levegő a szegény ázsiai ország utcáin a tüntetők és a rendőri erők összecsapása miatt. A forrongások két fő gyökere a Seikh Haszina kormányzata által javasolt alkotmánymódosítás, mely megszünteti a választások tisztaságáért felelős ideiglenes hatóságot illetve a Banglades és az amerikai energiaóriás, a ConocoPhillips között jelenleg zajló energiaügyi tárgyalás, mely baloldali ellenző csoportok szerint növeli Banglades energetikai kiszolgáltatottságát. A fővárosban, Dhakában az immáron 48 órája sztrájkoló tüntetőket a rendőrök gumibotokkal próbálták meg szétverni; míg az energetikai ügylet nyélbeütése ellen demonstrálók közül több mint 100 embert állítottak elő.    A politikai töltetű, kormányellenes megmozdulás mögött egyértelműen a Bangladesi Nacionalista Párt (BNP) vezető politikusa, Khaleda Zia áll, aki az alkotmánymódosítás elleni tiltakozásul szerdától 48 órás sztrájkra szólított fel országszerte. A munkabeszüntetés következtében a legtöbb üzlet zárva tartott, nem működött a tömegközlekedés és Csittagong kikötőjében is felfüggesztették a teherszállítást. A Belügyminisztérium közleménye szerint Dhakában megerősítették a rendőri védelmet a kitörő utcai zavargások miatt. (A harcok következtében a BNP egyik vezető politikusát, Zainal Abdin Farukot is sérüléssel szállították kórházba.) A tüntetések másik gócpontját az amerikai ConocoPhillips cég, Bengáli-öbölben lévő olaj-kitermelőhelyek iránti érdeklődése váltotta ki. A hatórás megmozdulást az Olaj, Gáz és Kikötők Védelméért Felelős Nemzeti Bizottság utasítására oszlatták fel és állították elő a tüntetőket. Elemzők szerint ugyanakkor az ázsiai ország napi energiaigényének 25 százalékát már ma sem képes kielégíteni és a külföldi olajkitermelő vállalatok bevonása nélkül 2015-re teljesen kimerülhetnek az eddigi készletek.

Banglades függetlenségének kikiáltása (1971) óta a politika porondján „bevett gyakorlat” tüntetéseken és sztrájkhullámokon keresztül megbénítani az országot, melyet a jobb alkupozíció kicsikarására használt és használ a mindenkori ellenzék. A törékeny parlamentáris demokrácia alapjait az előző 30 évben 19 sikertelen és két sikeres puccskísérlet rengette meg az állandó tüntetések és sztrájksorozatok közepette.

Andriasik Szilvia

Friss hírek