Szigetvita: egyetértés az egyet nem értésben

Pekingbe látogatott a japán külügyminiszter a két ország közötti nézeteltérések elsimításáért. A találkozó után nyilatkozatban tudatták: továbbra sem értenek egyet a dél-kínai-tengeri szigetek ügyében.

Macumoto Takeaki japán külügyminiszter Pekingben találkozott kínai kollégájával, Jang Csie-csevel (Yang Jiechi) és Hszi Csinping (Xi Jinping), kínai alelnökkel, hogy elsimítsa a két ország között régóta feszültséget okozó szigetvitát. Napirendre került a dél-kínai-tengeri érdekszférák kérdése mellett az észak-koreai atomprogram, és a japán termékekre kivetett importkorlátozások is. A találkozó alkalmával mindkét magas rangú diplomata nyilatkozatában a bilaterális kapcsolatok lehetséges javítása mellett állt ki – tudósított az Associated Press.

A kínai külügyminiszter két nappal ezelőtt vont kérdőre japán halászhajókat, akik a hivatalosan a szigetország fennhatósága alatt álló Szenkaku-szigetek közelében bukkantak föl, majd később hazatértek. A talpalatnyi szárazföldet ellenben Kína is saját területének tekinti (Tiaojü-szigetek néven), ezért a találkozó után kiadott közleményben a kínai külügyi szóvivő a kommunista ország fennhatóságát hangsúlyozta és kijelentette, hogy a szigetek körüli mindennemű japán akció törvénytelen és helytelen.

„A szigetek Japán integráns részét képezik”- nyilatkozta határozottan Szobasima Hidenobu japán külügyi szóvivő – és utalt rá: a japán fél számára nincs megoldandó területi kérdés. A szóvivő ugyanakkor kifejtette, hogy nézeteltéréseik ellenére a japán-kínai légkör reménykeltőbb, mint korábban. A japán külügyi tárca vezetője a találkozón felvetette a tengeri biztonság kérdését is, felelősségre vonva Pekinget a Fülöp-szigetekhez, illetve Vietnamhoz tartozó kizárólagos gazdasági övezetek megsértésének ügyében. Nem kis szerepet kapott emellett a japán árukra kivetetett importkorlátozások feloldásának kérdése is, mellyel Peking még az esetleges radioaktív termékek beáramlását akarta megakadályozni. Végül az észak-koreai atomprogram kapcsán tartott diskurzus zárta a találkozót. Tokió ez ügyben erőteljesebb befolyásgyakorlást várna Kínától a régió biztonságának érdekében.

Andriasik Szilvia

Friss hírek