A britek kétharmada borúsan látja a gazdaság helyzetét

Egy frissen publikált közvélemény-kutatás szerint a britek kétharmada gondolja úgy, hogy romlik a gazdaság helyzete.

Egy vasárnapi közvélemény-kutatás szerint a britek kétharmada gondolja úgy, hogy romlik a gazdaság helyzete. Legtöbbjük drasztikusan visszafogja kiadásait, hogy megéljen fizetéséből a növekvő élelmiszer-, energia-, és üzemanyagárak közepette – adta hírül a Reuters.Az ICM által végzett közvélemény-kutatás szerint sokan egyetértenek a Brit Munkáspárt álláspontjával, miszerint a kormány a nagymértékű kiadáscsökkentést túl gyorsan hajtotta végre.

Összességében a megkérdezettek 82 százaléka gondolta úgy, hogy a kormánykoalíció megszorító intézkedései elkerülhetetlenek a GDP 10 százaléka körüli brit költségvetési hiány mellett, és 58 százaléknyi tartotta őket szükségesnek. Viszont a megszorítások támogatóinak kétharmada vélte úgy, hogy azokat túl gyorsan hajtották végre.

A kutatás továbbá azt is kimutatta, hogy a többség – 52 százalék – úgy gondolja, hogy David Cameron brit miniszterelnök és George Osborne pénzügyminiszter gazdasági téren nem végez jó munkát. Összességében csupán 23 százalék gondolta úgy, hogy a gazdaság helyzete javul.Mégis több brit – 41 százaléknyi – látná szívesen kormányzó erőként a konzervatívokat, mint a Munkáspártot (25 százalék).

Az ellenzéki Munkáspárt eközben felszólított a forgalmi adó sürgős csökkentésére, amíg a gazdaság helyzete javul, s állítja, a megszorító intézkedések elfojtják a növekedés lehetőségét. A kormányzat szerint azonban szükséges kitartani az erőteljes megszorítások mellett, hogy 2015-ig gyakorlatilag felszámolják a költségvetési hiányt, és fenntartsák a pénzpiacok bizalmát.

A legfrissebb adatok szerint Nagy-Britannia gazdasága mindössze 0,5 százalékkal nőtt az első három hónap során, mely egy gyenge ugrás 2010 utolsó negyedévének szintén 0,5 százalékos csökkenéséhez képest. A számadatok továbbá az elmúlt 30 év legsúlyosabb esését mutatják a háztartások rendelkezésre álló jövedelmét illetően, amelyet legsúlyosabban az adóemelések és az infláció érintett.

Az 1001 felnőtt brit polgárt érintő ICM-felmérés szerint a megkérdezettek kétharmada állította, kénytelen visszavenni kiadásaiból, s csaknem háromból egy ember olyan alapvető cikkeket kénytelen nélkülözni, mint az élelmiszer, vagy a fűtés. Emellett 78 százalék körül mozog azok száma, akik felhagytak az olyan, luxuscikknek tekintett termékek vásárlásával, mint az új bútorok, vagy gépjárművek, s ez az adat 90 százalék körüli a 18 és 44 év közti korosztály körében.

Gömöri Roland

Friss hírek