„Színes” forradalom lesz Belaruszban?

Alekszander Lukasenko belarusz elnök a július 3-ai függetlenség napi parádé során adott hangot azon véleményének, hogy Belaruszban „színes” forradalmat készítenek elő.

Belarusz ellen „tömegpusztító információs fegyvert” vetnek be, és aktívan igyekeznek az országra erőszakolni a „színes” forradalmak forgatókönyvét – tudósította Lukasenko szavait a RIA orosz hírügynökség.

Lukasenko kijelentette, hogy információs beavatkozások fokozódása figyelhető meg. Ezeknek a támadásoknak szerinte az a céljuk, hogy elvessék a bizonytalanság és aggodalom magvait, megtörjék a társadalmi egyetértést, és végső sorban térdre kényszerítsék az országot és elvegyék a függetlenség összes vívmányát. Szerinte ez a világ egyesítésének és a népek új világrendhez való kényszerítésének érdekében történik.

„Kiállunk és legyőzünk bármilyen nehézséget, és méltóképpen viseljük az elénk állított próbatételeket” – mondta Lukasenko. Ezzel kapcsolatban Belarusz többvektorú külpolitikáját, mint a sokoldalú együttműködést Oroszországgal és a többi posztszovjet állammal, valamint a más országokkal való  kölcsönösen előnyös kapcsolatokat hangsúlyozta.

A vasárnapi függetlenség napi ünnepségek során a belarusz ellenzék egy újabb sikeres akciót hajtott végre, amelynek következményeként az embereknek megtiltották, hogy tapsoljanak, így Lukasenko néma csöndben mondta el a beszédét. Az ellenzéki „tapsoló” tüntetések folytatódtak az este folyamán is, a tüntetőkre keményen lecsapott a karhatalom.

Tóth I. Dávid

Friss hírek