Megfékezték a tüzet a horvát olajfinomítóban

Hétfő délelőtt tűz ütött ki az INA sziszeki olajfinomítójában. Jelentések szerint az első robbanás után négy órán keresztül keringett a sűrű, fekete füst a baleset helyszíne fölött. A hatóságok reménykednek, hogy komolyabb környezeti katasztrófa nem történt és a lakosság egészsége sincs veszélyben.

Tegnap kevéssel 11 óra előtt egymás után két robbanás történt a horvát energetikai vállalat, az INA közép-horvátországi olajfinomítójában, nem messze Sziszek városától. Szemtanúk szerint ezt követően mintegy 200 méter magas füstoszlop és orrfacsaró szag keletkezett, majd felcsaptak a lángnyelvek. A horvát katasztrófavédelem emberei az ipartelep környékén lévő épületeket, köztük egy óvodát, kiürítették.

A tüzet délután kettő óra környékére sikerült megfékezni a kirendelt több mint száz tűzoltónak, akik közül hatot kellett kórházba szállítani. Öten kisebb füstmérgezést, egyikük pedig égési sérüléseket szenvedett, de a Vecernji List horvát napilap szerint nincs súlyos bajuk. Hírek szerint a finomító K6 jelzést viselő egységét és egy olajtartályt összekötő vezetékben keletkezett a tűz, de a pontos kiváltó ok még nem ismert.


Felvételek a hatalmas füstoszlopról a sziszeki robbanás után

A helyi lakosok általában pánik nélkül, fegyelmezetten viselték a kialakult helyzetet, sokuk szerint már hozzászoktak a hasonló üzemzavarokhoz, bár a mostani meglehetősen nagy volt. Az INA sziszeki üzemében ezt megelőzően 2010 januárjában történt baleset. Ennek kapcsán a helyszínre ellátogató miniszterelnök, Jadranka Kosor is megjegyezte, hogy komoly vizsgálatot és a felelősség megállapítását várja, mivel 16 hónap alatt ez már a második incidens volt a finomítóban.

Darko Milinović egészségügyi miniszter a tűz megfékezése után elmondta, hogy egy speciális toxikológiai csoport fogja megvizsgálni a környéket és igyekeznek kideríteni, hogy az INA állításainak megfelelően valóban nem történt-e tartós környezetkárosodás, és így például a környéken termelt zöldségek és gyümölcsök fogyaszthatóak-e.

Nem ritkák az ipari balesetek

Bár a tavalyi magyarországi vörösiszap-katasztrófához még csak hasonló méretű ipari baleset sem történt Horvátországban eddig, azért az utóbbi négy évben találunk eseteket, amelyekből akár nagyobb baj is lehetett volna. 2007-ben a karlovaci sörgyárból nagy mennyiségű szén-dioxid szabadult ki, egy közelben kutyáját sétáltató férfi az így fellépő oxigénhiány következtében kómába esett, majd meghalt. Egy másik súlyos eset 2008-ban Slavonski Brod városánál egy tartály kilyukadt és belőle két tonna gázolaj ömlött a Szávába, kisebb ökológiai katasztrófát okozva ezzel a folyón.

A magyar szál

A most lángra kapott olajfinomító tulajdonosa, az INA, Horvátország egyik legnagyobb vállalata,  részvényeinek 47 százalékát a magyar Mol birtokolja, ez a kapcsolat azonban közel sem problémamentes. A horvát államot képviselő INA felügyelő bizottsági tag korábban már kezdeményezte annak a szerződésnek a felülvizsgálatát, mellyel a MOL 2009-ben többséget szerzett a horvát olajvállalatban.

Május végén a horvát pénzügyi felügyelet eljárást kezdeményezett a Mol ellen piaci befolyásolás vádjával, legutóbb pedig azt jelentette be a horvát ügyészség, hogy Ivo Sanader korábbi miniszterelnök korrupciós ügyeiben a Mol magyar vezérigazgatója, Hernádi Zsolt is érintett lehet. A horvát szervek és a Mol közti konfliktus alapját elviekben a horvát energiabiztonsági félelmek adják, de gyakorlatban a kormány lépései inkább lehetnek politikai jellegűek, mivel a megtépázott hírnevű kabinet így próbálhat népszerűséget nyerni a közelgő választások előtt.

Molnár Tamás

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »