Gigantikus razzia a riói favelákban

Rendőrök százai rohanták meg vasárnap a Rio de Janeiro északi részén található szegénynegyedet, a Mangueirát. A hatóságok 300 csomag marihuánát és egy tucat járművet is lefoglaltak az akció során. Az ország 2014-ben labdarúgó-világbajnokságot készül tartani a városban.

A Rio de Janeiro közbiztonságáért felelős egyik magasrangú vezető, Jose Maraino Beltrame elmondta, hogy fegyveres összecsapásra szerencsére nem került sor. A legutóbbi, novemberben tartott ellenőrzés során összesen 35 ember veszetette életét a szegénység mellett drogbandákkal is tarkított favelákban. Emiatt a brazil fegyveres erők később mintegy 2 600 emberrel együttesen „raktak rendet” az Alemao néven elhíresült negyedben.

A vasárnapi razzia, mely végül a brazil zászló diadalmas kitűzésével érte el csúcspontját, nagyjából 750 katonát és rendőrt sorakoztatott fel. A hatóságok mellett a hírszerzés, és az ország tengerészgyalogsága összesen 14 páncélozott járművel, 5 helikopterrel és számos kissebb osztaggal vett részt az akcióban.

A most „megtisztított” szegénynegyed, vagyis favela, közel van ahhoz a stadionhoz, ahol a város 2014-ben futball világbajnokságot szeretne rendezni, két évvel később pedig itt tartják majd a Nyári Olimpiai Játékokat is. Az érintett városrészekben – a Morro da Mangueira, a Morro dos Telegrafos és a Candelaria negyedekben – egyébként közel 315 ezer ember lakik.

A hatóságok összesen 300 csomag marihuánát és 32 járművet foglaltak le a razzia során. Az akciót megelőző két hónapban mintegy 55 embert tartóztatott le a brazil rendőrség droggal való visszaélés miatt. Ebből mindössze hármat a mostani tisztogatás alatt.

A BBC riói tudósítója szerint a lakosság készségesen együttműködött a hatóságokkal, mivel ők is szeretnének megszabadulni a drogdílerektől.

Beltrame kiemelte, hogy az akció előtt szórólapokkal figyelmeztették a lakókat a támadásra, ezzel is minimalizálva az esetleges erőszakot. Később hozzátette, hogy tudnak néhány olyan drogfutárról, akik még a razzia előtt elhagyták a területet. „Őket a megfelelő időben kézre fogják keríteni” – fogalmazott Beltrame.

Noha a brazil kormány az utóbbi néhány évben hatalmas erőfeszítéseket tett a szegénység felszámolására, az ország egyes területein a mai napig gyakori a nélkülözés és a bűnözés. A nagyvárosokban, mint például Sao Paolo vagy Rio a lakosság egyharmada még mindig favelákban él.

Klopfstein-László Kornél

Friss hírek