Újabb csángó településen indult be a magyar nyelvű tanítás

Húsvét után elkezdődött a tanítás a Bákó megyei Aknavásár és Gorzafalva között elhelyezkedő Szőlőhegy községhez tartozó Bahánán is. A 450-500 lakosból álló településen háromszéki tájszólásban beszélik a magyar nyelvet.

Bende Edit, a szitási tanító, aki most már bahánán is oktatja az elemista korú gyerekeket elmondta, a tanév kezdetétől folyamatosan érdeklődtek szülők, gyerekek egyaránt, hogy mikor indul be Bahánán a magyar tanítás. „Húsvét előtt sikerült házat bérelni és végre megkezdődött a tanítás is, hetente kétszer, hétfőn és pénteken hozzák a szülők gyerekeiket” – mondta a tanító. Bende szerint a magyar oktatás beindulásának híre gyorsan elterjedt a faluban, így már második hét óta 30 gyerek érkezett a magyar órákra.

„Elég nehéz két helyszínen tanítani, de remélem, hogy szeptembertől külön tanár fog tanítani Bahánán is” – mondja a két helyszín között ingázó Bende Edit.

A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége által működtetett magyar oktatási hálózat immár 25 Bákó megyei csángó településre terjed ki – írja a Transindex.

Kitekintő / Transindex.ro

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »