Létrejön Románia Koszovója?

Bogdan Diaconu, a Konzervatív Párt (PC) alelnöke egy közleményt bocsátott ki, amelyben azt írja, hogy amennyiben Maros, Hargita és Kovászna megye egyesül, egy Koszovó jön létre Erdélyben.

A politikus Románia közigazgatási átszervezési tervezete kapcsán beszélt a három megye egyesüléséről: tegnap a nagyobbik kormánypárt, a demokrata-liberálisok (PD-L) ugyanis kijelentették, azt szeretnék, hogy ezen a héten véglegesítse a kormánykoalíció a dokumentumot – írja a Transindex.

„Maros, Hargita és Kovászna megye egy régióba való tömörítésével – amint azt a PD-L tervezi – valóra válik az RMDSZ álma, hogy egy etnikai enklávét hozzon létre Erdély szívében. Amint ez a régió megjelenik, a magyar szélsőségesek nekilátnak a nyomásgyakorlásnak az autonómia elérése érdekében, követelésüket azzal indokolják majd, hogy többségben vannak. Ezek után az RMDSZ nem az etnikumok békés együttélésére fordítja majd a hangsúlyt, hanem a többi szélsőséges magyar párttal a románok elnyomását fogja szorgalmazni, a magyar kormány hallgatólagos támogatásával” – írja a politikus.

Diaconu felszólítja a románokat: mondjanak nemet Románia etnikai alapon történő felosztására mert „nem nézhetik végig karba tett kézzel, miként esik szét az ország”. Továbbá felhívást intéz a civil társadalom, a sajtó és Románia lakosság felé, hogy „minden elérhető eszközzel harcoljanak Románia megsemmisítése ellen”.

Nem lesz önálló régió Székelyföld?

A Konzervatív Párt képviselőjének érvelése azonban hamis állításon alapul, ugyanis a Demokrata-Liberális Párt nem az RMDSZ által előterjesztett dokumentumot fogadtatná el, hanem saját javaslatát igyekszik átvinni.  Ennek megfelelően Romániában 8 régió lenne a jövőben, amelyeket továbbra is megyéknek neveznének – ezek között nem szerepel az önálló Székelyföld.

Tizenhat régió kellene

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke szerint – az európai standardokat figyelembe véve – nem lehetséges a 8 megyére vagy régióra történő közigazgatási újraosztás, az optimális 16 közigazgatási egység lenne. A politikus  emlékeztetett, az RMDSZ kidolgozott már egy törvénytervezetet a fejlesztési régiók átszervezéséről, oly módon, hogy 16 fejlesztési régió legyen, az egyik tömörítené Kovászna, Hargita és Maros megyéket.

A Kovászna megyei tanács elnöke hangsúlyozta: függetlenül attól, hogy fejlesztési régiókról vagy megyékről van szó, az RMDSZ Kovászna, Hargita és Maros megyék csoportosítását támogatja.

Pártbeli források szerint a PD-L vezetőségének a szándéka az, hogy a kormány még a héten véglegesítse az ország közigazgatási átszervezéséről szóló tervezetet. Ha a törvényt a Traian Băsescu és a PD-L által támogatott formában fogadják el, Romániában 8 régió lesz majd, amelyeket továbbra is megyéknek neveznek. Ugyanakkor felszámolják a megyei tanácsokat és a prefektúrákat, mert megyénként csak egy közigazgatási struktúra lesz.

Kitekintő / Transindex.ro / Paprika Rádió / Nyugati Jelen

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »