MPP: történelmi pillanat előtt a romániai magyarság

Történelmi lehet a 2012-es esztendő a romániai magyarság szempontjából, ha tudunk élni a lehetőséggel – fejtette ki Nagy András, az MPP megyei ügyvezető elnöke, aki szerint lehetőség nyílik, hogy az erdélyi magyarság visszanyerje gerincességét, egyenességét.

Nagy András bízik benne, jövő őszre létrejön egy olyan koalíció, amely megmozgatja azokat is, akik az elmúlt választásokon otthon maradtak, kiábrándultak, senkit nem találtak méltónak szavazatukra. A bejegyzés küszöbén álló új párt, az Erdélyi Magyar Néppárt hozzájárulhat egy erős jobboldali koalíció kialakításához, de minél hamarabb meg kell kezdeni a tárgyalásokat, hogy jövőre létrejöhessen az összes magyar párt, alakulat közötti megállapodás. Nagy András szerint a mostani helyzet kényszert jelent az RMDSZ számára is, ha nem lesznek hajlandóak tárgyalóasztalhoz ülni, ők sodorják veszélybe a magyar képviseletet.

A romániai magyar pártoknak még soha nem sikerült koalíciót létrehozniuk, ezért is lenne történelmi az új helyzet, no meg azért, mert véleménye szerint így esetleg visszaállítható az egykor híres, mára már igencsak megkopott magyar politikai tartás. Nagy András – aki megyei tanácstag és a megyei gyógyszerészkamara elnöke – azt is elmondta, ő bármikor szívesen felajánlja helyét egy szakmailag megfelelően felkészült személynek, függetlenül attól, hogy RMDSZ-es vagy esetleg EMNP-s az illető.

A polgári párt ügyvezető elnöke szerint az RMDSZ vezetői nem érzik a megegyezés kényszerét, pedig az emberek ezt akarják, ő személy szerint ezzel szembesül nap mint nap, ha létrejönne a széles körű összefogás, biztosan megmozgatná a választókat, és végre az igazságos politizálás érvényesülne. Ugyanakkor Nagy András nem ért egyet pártelnöke, Szász Jenő tézisével, miszerint a koalíciónak csak a parlamenti választások után kell megszületnie, az önkormányzati eredmények alapján, véleménye szerint már a helyi megmérettetés előtt meg kell állapodniuk, ha nem teszik ezt, nem lehet hatásos üzenetet közvetíteni, nehéz elképzelni, hogy bizonyos helyeken együtt, máshol egymás ellenében induljanak a különböző pártok jelöltjei – mondta.

Kulcsár-Terza József, az MPP megyei elnöke szerint azért is szükség van a közös listákra, mert az RMDSZ nem tudja, nem akarja képviselni a magyarságot, új embereknek kell bekerülniük a parlamentbe, a jelenlegiek alkalmatlansága most, a tanügyi törvény módosítása körüli cirkuszban is bebizonyosodott. Az MPP elnöke szerint „az RMDSZ politikai alkuvá silányította az emberi jogokat”.

Háromszék.ro

Friss hírek