Magyarul tanulnak a szerb rendőrök

A határokon átívelő együttműködés keretében Magyarország és Szerbia közösen pályázott az Európai Unió azon projektumára, amely a rendőrök kiképzését támogatja, közölte tegnap Újvidéken a sajtó képviselőivel a Belügyminisztérium. A kamanci (Sremska Kamenica) rendőriskola 151 ezer eurót, a szegedi rendőrségi középiskola pedig 121 ezer eurót kapott erre a célra. A projektum keretében a két fél nyelvtanfolyamokat szervez a rendőrök számára: a szerb anyanyelvű rendőrök magyarul tanulnak, a magyar rendőrök pedig szerbül.

Biljana Puškar, a kamanci rendőriskola igazgatónője elmondta, hogy 40 szerb anyanyelvű rendőr tanul majd magyarul, közülük húszan már elkezdték a tanfolyamot Újvidéken. Az oktatás költsége 24 ezer euró, időtartama pedig 150 óra. Ezenkívül a rendőrök úgynevezett távoktatásban is részt vesznek, amely a szegedi rendőriskola segítségével történik majd interneten keresztül. Ezek a költségek nagyobbak az előzőeknél, elsősorban azért, mert ehhez meg kell venni a megfelelő számítógépeket és a távoktatáshoz szükséges egyéb készülékeket. A projektum harmadik része a diákcsere lesz a két iskola között. Az iskola igazgatónőjétől megtudtuk, hogy a 160 éves kamanci rendőriskolának 50 ezer címszót számláló könyvtára van, amelynek felújítására a norvég kormány adott pénzt.

Stevan Krstićőrnagy, az újvidéki rendőrfőnök helyettese elmondta, hogy hamarosan hasonló együttműködési projektumokat pályáznak meg a romániai, a bulgáriai és a horvátországi kollégákkal.

A Magyar Szó azon kérdésére, hogy léteznek-e olyan projektumok, amelyek a nemzeti közösségek rendőrségbeli részarányosságát növelnék, Biljana Puškar azt válaszolta, hogy európai uniós támogatás erre a célra ugyan nincsen, de a minisztérium több intézkedést tett annak érdekében, hogy ez megtörténjen. A nemzeti közösségek által lakott településeken folyamatosan népszerűsítő előadásokat tartanak, az iskola lefordíttatta a nemzeti közösségek nyelvére a pszichológiai felvételi kérdőíveket, ami azt jelenti, hogy mindenki a saját anyanyelvén töltheti majd ki őket, továbbá évente többször is nyílt napokat szerveznek a nemzeti közösségek számára a rendőriskolában. Mindennek eredményeként az elmúlt négy évben a nemzeti közösségek körében nőtt az érdeklődés a rendőri hivatás iránt.

Magyar Szó

Friss hírek