Fontos európai szerepet osztottak a magyar politikusra

Románia környezetvédelmi miniszterét, Borbély Lászlót választották meg társelnökké a Párizsban megrendezett Európai Egészségügyi és Környezetvédelmi Miniszteri Bizottság első ülésén. A másik társelnök Szlovénia egészségügy-minisztere, Dorijan Marusic.

„Megtisztelő, hogy engem választottak meg az egyik társelnöknek. A bizottságnak példát kell mutatnia a környezetvédelmi prioritások életbe léptetése terén, de más területeken is” – nyilatkozta Borbély László. Az Európai Egészségügyi és Környezetvédelmi Miniszteri Bizottság tagjai Románia, Törökország, Azerbajdzsán és Fehéroroszország környezetvédelmi, valamint Franciaország, Málta, Szerbia és Szlovénia egészségügyi miniszterei, továbbá az Egészségügyi Világszervezet európai vezetője, az UNECE főtitkára, az UNEP európai irodájának vezetője és az Európai Bizottság képviselői.

Borbély László sűrű programot bonyolított le az elmúlt napokban: New Yorkban az ENSZ Fenntartható Fejlődési Bizottság 19. ülésszakának elnökeként találkozott Lisa Jacksonnal, az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség elnökével. A kétoldalú megbeszélések alkalmával Borbély László előterjesztette Románia azon ajánlatát, hogy a két ország közös memorandumot írjon alá az árvizek megelőzésével kapcsolatban, és beszélgettek az Amerikai Egyesült Államok Romániában tervezett befektetéseiről is, konkrétan az ivóvíz-ellátás javításában és a szennyezett területek rehabilitációjában.

Borbély László találkozott Andrew Steer-rel, a Világbank éghajlatváltozásért felelős küldöttjével is, akinek bejelentette: javasolni fogja Románia kormányának a széndioxid-kibocsátás csökkentését célozza.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek