Szegedi Csanád irodát nyitott Szatmárnémetiben

Szegedi Csanád, a Jobbik EP-képviselője szombaton felavatta Szatmárnémetibenn nyitott irodáját, ez Romániában a második, hasonló irodát működtet Marosvásárhelyen is.

Szegedi Csanád a jelenlevő újságíróknak azt nyilatkozta, hogy támogatja a székelyföldi és partiumi magyarok önrendelkezési jogát.

„Ha figyelembe vesszük az erdélyi magyarság arányát, megfigyelhetjük, hogy egy jelentős többség, körülbelül 700 000 magyar él a Székelyföldön, és jelentős arányuk él a partiumban, a Körösök-vidékén és Szatmáron. Ezért nyitottam meg első irodámat Marosvásárhelyen, a másodikat Szatmáron. A szatmári régió igen békés vidék, és a Jobbik ezt az etnikumok közötti harmóniát szeretné megőrizni, de ugyanakkor támogatja a helybeliek önrendelkezési jogát, és segíti EU-s jogaik érvényesítését” – mondta Szegedi.

Arra a kérdésre, hogy autonómiát szeretne-e ennek a térségnek, az EP képviselő azt válaszolta, hogy autonómiát a Székelyföldnek és Partiumnak szeretne.

„Erdélyben két olyan régió van, ahol lehetséges az európai modell autonómia. Az egyik a székelység, a másik Partium és ez a szatmári vidék” – mondta a magyar EP-képviselő, aki azt is hozzáfűzte, a dél-tirolihoz hasonló autonómiát képzel el ezekben a régiókban.

Szegedi Csanád elmondta, azért nyitott irodát Szatmáron, hogy az autonómiával kapcsolatos kérdésekben nyújtson konzultációt magyaroknak és románoknak egyaránt.

Szegedi Csanád marosvásárhelyi irodáját 2010 júniusában nyitotta meg.

Kitekintő / Nyugati Jelen

Friss hírek