Sok évvel jár még Kína előtt az amerikai gazdaság

Korainak bizonyultak a világgazdaság amerikai korszakának alkonyáról szóló híresztelések az IMF hétvégén közreadott előrejelzései alapján. Az Egyesült Államok még évtizedekig megőrizheti a nemzetközi elsőségét.

Egy az úgynevezett vásárlóerő-paritásban (PPP) kifejezett, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által készített friss előrejelzés szerint a kínai gazdaság emelkedő íve 2016-ban fogja metszeni az Egyesült Államok csökkenő részesedésének mutatóját a világ GDP-jéből. Az IMF szerint a kínai gazdaság a 2011-es 11,2 ezer milliárd dollárról, 2016-ra 19 ezer milliárdra fog gyarapodni, míg ugyan ezen időszak alatt az amerikai gazdaság mérete 15,2 ezer milliárdról 18,8 ezer milliárdra fog bővülni.

A CNN internetes hírportálja ugyanakkor figyelmeztet, a PPP-adatokban kifejezett komor jóslatok éles eltérést mutatnak a piaci áron számított GDP-ben kifejezettekkel. Utóbbi szerint ugyanis az Egyesült Államok idei, 15,2 ezer milliárd dolláros GDP-je 2016-ra 18,8 ezer milliárdra; Kína 2011-es, 6,5 milliárdos GDP-je  pedig 11,2 ezer milliárd dollárra fog gyarapodni ugyanazon időszakban. Ezen előrejelzés szerint az amerikai világelsőség még évtizedekig is kihúzhatja, amennyiben az érintett gazdaságok növekedési ütemei változatlanok maradnak.

Az amerikai gazdaság haláláról szárnyra kapott túlzott híreszteléseknek elémenve, a nemzetközi szervezet a hételején külön nyilatkozatot is tett:

Az IMF tekintettel van arra, hogy a vásárlóerő-paritás szerinti GDP nem a legalkalmasabb érték az országok relatív teljesítményének a globális gazdasággal való összevetéséhez, mivel a PPP értékekre a kereskedelmi forgalomba nem kerülő szolgáltatások is hatással vannak. (…) A Valutaalap szerint a piaci áron számított GDP a helytállóbb összehasonlítási szempont” – idézi a szervezetet a CNN.

A világgazdaság amerikai korszakának végéről szóló híresztelések helyett a valóság az, hogy az Egyesült Államok piaci áron számított GDP szerinti gazdasági teljesítménye jelenleg 130 százalékkal, 2016-ra pedig még mindig 70 százalékkal lesz nagyobb, mint Kínáé. A CNN összefoglaló anyaga szerint az alapvető szociális és strukturális problémákon túl, az Egyesült Államok az egy főre eső jövedelem tekintetében is sok évvel jár Kína előtt.

Tatai Gábor

Friss hírek