Mennyire korrupt egy bolgár politikus?

A bolgár lakosság nagy része politikusi alaptevékenységnek tekinti a korrupciót, s a tények szerint ez a túlzó feltevés valószínűleg nem is lehet messze az igazságtól. Az előző szocialista kormány számos minisztere, sőt maga a miniszterelnök is többször állt a bíróság előtt annak érdekében, hogy tisztára mossa nevét a vádaktól, de a jelenlegi politikai garnitúra sem mentesül a gyanúsításoktól. Az államfő vadászat iránti szenvedélye, a belügyminiszter pedig a pártján keresztül történő finanszírozása miatt nézhet szembe az igazságszolgáltatással.

A parlamenti ellenzék összefogott Cvetán Cvetánov belügyminiszter ellen. A jobboldali Kék Koalíció és a Bolgár Szocialista Párt (BSZP) közös offenzívába kezdett annak bebizonyítása érdekében, hogy Valentin Nikolov (Ataka), a korrupció és érdekkonfliktus elleni bizottság elnöke több olyan korrupciógyanús ügyletet simított el, melyben Cvetanov is érintett. A korrupciógyanús ügyleteket Iván Kosztov volt miniszterelnök és a Kék Koalíció társvezetője emelte napirendi szintre, miután kiderült, hogy húsvét után Nikolov nem fogja átadni a rotációs elnökséget a szocialista Bojko Velikovnak.

A Kosztov által említett ügyleteket, nevezetesen, hogy a belügyminiszter fizetést kapott a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) egyesülettől és ezt a jövedelemforrást nem tűntette fel adóbevallásában, továbbá, hogy miniszterként nem részesülhet ilyen juttatásokban, a bizottság már vizsgálta 2 hónappal ezelőtt.

A vizsgálatot akkor a GERB és az Ataka bizottsági tagjainak szavazataival elutasították, ugyanis az öttagú testületből hiányzott a Mozgalom a Jogokért és Szabadságért (DPSZ) képviselője. A volt kormányfő szerint továbbra sem megengedhető egy miniszternek külső magánegyesület vezetői funkciójának a betöltése és politikai tevékenységének onnan történő finanszírozása. Az állami tisztségekről szóló törvény szerint a miniszterelnök-helyettesi poszt összeférhetetlen a GERB egyesület vezetői tisztségével.

„Ez egy kész tragédia – a GERB tragédiája. Önök félnek attól, hogy eljárásokat indítsanak Cvetánov ellen és parlamenti trükkökkel próbálják ezeket megakadályozni” – fordult a kormánypárti képviselőkhöz a Kék Koalíció társvezetője a parlamenti vita keretében. Az ellenzéki pártok szerint a Cvetánov elleni vádakat eltusoló Valentin Nikolov politikai esernyőt tart az egész kormányzatot érintő korrupciós botrányok felett. Az ellenzéki honatyák szerint a többi miniszter előéletét is tanulmányozni kellene abból a szempontból, hogy felmérjék rátermettségüket.

„Az egész világ és a bolgár állampolgárok előtt is nevetség tárgyává válhatnak. Mértéktelen pofátlanság, hogy egy erős miniszter vezeti az önök választási kampányát, a végén még azt fogjátok mondani, hogy független – teljes sületlenség” – fakadt ki dühösen Georgi Pirinszki (BSZP), aki szerint összeférhetetlen Cvetánov minisztersége és a GERB választási kampánystábjának a vezetése.

A kormánypárti politikusok és az Ataka képviselői sem hagyták szó nélkül a szocialista vádakat. „Érzem a gonoszságot a szocialisták szavaiban, eszerint helyes úton járunk” – nyilatkozta a GERB frakcióvezetője, Kraszimir Velcsev. A szélsőjobboldali Ataka vezetője, Volen Sziderov szerint a szocialisták felett elmúlt az idő és teljesen lenullázódott hitelességük a lakosság körében. A Maffiaellenes bizottság tagja, Dimo Gjáurov (Kék Koalíció) szerint a GERB okirat-hamisítással próbálja eltusolni a számára kényes ügyeket.

Az ügy egyik érintettje, Valentin Nikolov szerint a szocialisták először saját soraikban tegyenek rendet és csak azután kritizálják a kormányt. A politikus szerint a bolgár köztársasági elnök, Georgi Parvanov is sok rejtegetni valót takargat.  Parvanov, aki hírhedten ismert vadászszenvedélyéről, átfogó vizsgálatra számíthat a korrupcióellenes bizottság részéről. Sztefán Ávrámov ökológus feljelentést tett a Miniszteri Tanács korrupcióellenes részlegénél (BORKOR), hogy vizsgálják ki az államfő adóbevallását. Ávrámov szerint számos védett állatfaj kilövése miatt súlyos adóterheket kellett volna fizetnie az államfőnek és nem lehet tudni azt sem, hogy hivatali fizetéséből egyáltalán telik-e erre a hobbira. Tudni lehet, hogy Parvanov trófeagyűjteményében több Argali juh (~3,5 millió forint), siketfajd (~263 ezer forint) és szürke farkas (~159 ezer forint) is szerepel. „Rendelkezik-e hivatalos engedéllyel, amely kötelező minden vadász esetében? Milyen fegyverrel lőtte ki az állatokat, az ő nevén van-e regisztrálva? Van számla a trófeák feldolgozásáról?” – ezekre a kérdésekre várja a választ a szakértő a bizottságtól.

Érdekesség, hogy 2008-ban számos orosz forrás szerint az államfő illegálisan lőtt ki Üzbegisztánban egy Argali juhot, az ügyet pedig később elrendezték az üzbég miniszterelnökkel. Az ügyről egészen 2010 márciusáig hallgattak a felek, amikor Parvanov személyesen tagadta a kilövésről szóló híreket. A bizottság várhatóan ezt az ügyet is kivizsgáltatná, s akár felelősségre is vonhatják az elnököt hivatali idejének lejárta (várhatóan ez év októbere) után.

Milanov Viktor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »