Új lehetőséget kaphat a spanyol építőipar

Az antiterrorizmus, a gazdasági együttműködés, valaminta spanyol építőipari cégek kolumbiai szerepvállalása voltak a fő témái Juan Manuel Santos kolumbiai elnök hivatalos madridi látogatásának.

A terrorizmus-ellenes együttműködés és a gazdasági kapcsolatok voltak a fő témái Juan Manuel Santos kolumbiai elnök hét eleji madridi látogatásának. Hétfőn az elnököt José Rodríguez Zapatero miniszterelnök fogadta a Moncloa palotában.

Spanyolország és Kolumbia közös terrorellenes stratégiájának legfontosabb része az ETA (Baszkföld és Szabadság) baszk szakadár szervezet és a FARC (Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők) kolumbiai gerillacsoport közötti együttműködés megszüntetése és a terroristák egymásnak nyújtott kiképző- és menedékhelyeinek felszámolása.

Santos elnök megerősítette azt is, hogy a jövőben Baltasar Garzón spanyol bíró szakértői segítséget nyújt majd Kolumbiában az igazságszolgáltatási reform végrehajtásában és a 2005-ben bevezetett ”Igazság és Béke Törvénye” további elmélyítésében. 

Spanyolország támogatja a kolumbiai elnököt a latin-amerikai országokkal, elsősorban Venezuelával és Ecuadorral kialakítandó jó viszony elmélyítésében. A spanyol miniszterelnök szerint országa érdeke „a regionális egyensúly és az amerikai kontinens országai közötti politikai párbeszéd fenntartása”. 

A hétfői találkozó a kétoldalú gazdasági kapcsolatok szempontjából tovább erősítette a spanyol cégek kolumbiai beágyazottságát. Santos elnök infrastruktúra-fejlesztő tervében fontos szerepet kaphatnak a gazdasgi válság miatt pangó épitkezési vállalatok. Santos kedden a kolumbiai érdekeltségekkel bíró spanyol cégek képviselővel is tárgyalt, majd találkozott Mariano Rajoy-jal, az ellenzéki Néppárt (PP) elnökével.

Pap Milán

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »