Vitus már nem barátja a Jobbiknak, Markó Béla meggyőzte

Lemondott tisztségéről Vitus Örs, a marosvásárhelyi Jobbik Baráti Kör elnöke és egyik alapítója. Döntését részben családi okokkal, részben pedig azzal magyarázta, nem ért egyet azzal, ahogy a budapesti politikusok az erdélyi magyar közösséghez viszonyulnak – tudósít a Manna.ro.

„Megcsömörlöttem a politikától. Elegem van abból, ahogyan a magyarországi politikusok megpróbálnak beleszólni a mi sorsunkba. Egészen másképp látszik Budapestről az erdélyi magyar közösség” – indokolta döntését az ÚMSZ-nek Szegedi Csanád jobbikos európai parlamenti képviselő marosvásárhelyi irodavezetője.

Vitus nem ért egyet azzal sem, hogy a Jobbik budapesti vezetői rendszeresen bírálják az RMDSZ-t. „Szerintem nem szabad eljátszani azt az esélyt, hogy az erdélyi magyarságnak az RMDSZ révén képviselete van a román parlamentben” – magyarázta.

Vitus Örs elmondta: azonosulni tud azzal, ahogyan Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke látja Budapest és az erdélyi magyarok viszonyát. „Én Markó Bélát sokszor kritizáltam, ám az RMDSZ kongresszusán mondott beszédét többször is elolvastam. Ritka jó, higgadt beszéd volt, amelyben okosan érvelt amellett: mi jobban tudjuk, mi van velünk” – fejtette ki a Jobbik Baráti Kör volt elnöke.

Szegedi Csanád irodavezetője elismerte: korábban is voltak nézeteltérései a Jobbik vezetőivel. A baráti kör megalakulásakor ugyanis a budapestiek elvárása az volt, hogy a szervezetbe lépők a magyarországi párt teljes jogú tagjai legyenek.

„A marosvásárhelyi fiatalok ezt az elvárást gyanakodva fogadták, ezt közöltem is a budapestiekkel. A követelményt időközben meg is szüntették” – magyarázta Vitus Örs, akinek tájékoztatása szerint a Jobbik Baráti Körnek jelenleg „20-25” tagja van.

Kitekintő / Manna.ro

Friss hírek