Ma minden kiderül az óriási tőzsdei üzletről

A legfrissebb értesülések szerint ma válhat publikussá a Glencore nyilvános részvénykibocsátási tájékoztatója, a Dow Jones azonban már hajnalban „elfogott egy levelet” ezzel kapcsolatban. Az ebben foglalt értesülések megfelelnek a hét elején jelzettekkel, vagyis a Glencore május 4-én jelentheti be a jegyzési ársávot. Egyesek azt is tudni vélik, hogy a Glencore részvények kereskedése május 24-én indul Londonban, míg a Hong Kong-i debütálás május 25-én várható.

A tervek szerint 9-11 milliárd dollár közötti összeget vonnának be, a részvényekkel pedig a Hong Kong-i és a londoni börzén lehetne kereskedni (a távol-keleti parkettre a részvények ötödét vezetik be, a négyötöde pedig Európában landolhat). A 10%-os túljegyzési opció révén akár 12 milliárd dollárra is hízhat a végösszeg, amely meglévő részvényesek értékesítését is tartalmazhatja.

A Glencore nyersanyagok, ásványok, fémek, gabonák termesztésével, előállításával foglalkozik, de a profiljában bányászati tevékenységet is találunk. A Glencore-é egyebek mellett az Xstrata 34%-a, valamint a világ legnagyobb alumíniumtermelőjének, a Rusal-nak majdnem 9%-os pakettje is.

A kibocsátás robosztusságát jelzi, hogy gyakorlatilag minden nagyobb befektetési bank vagy bankház sorakozik a forró kása mellett. A Goldman Sachs nevét viszont hiába keressük, nincs benne a főszervezők között, ami komoly arculcsapást jelenthet az egyébként polipként működő konglomerátum számára. Reméljük, nem ez eredményezte azt, hogy a Goldman hétfőn 180 fokos fordulatot mutatott be a korábban ultraoptimista nyersanyagpiaci kilátásait illetően.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek