Az elnök is spórol

Ambíciózus tervet vázolt fel szerdán Barack Obama amerikai elnök a költségvetési hiány hosszú távú kezelésére. A George Washington Egyetemen tartott beszédében Obama azt javasolta, hogy 2023-ig négybillió dollárral (vagyis négyezer milliárd dollárral) csökkentsék a költségvetés hiányát. Obama azt akarja elérni, hogy a költségvetési hiány mértéke 2015-re 2,5 százalékra, az évtized végére pedig 2 százalék körüli szintre csökkenjen. A hiány 2010-ben elérte a 12,3 százalékot.

Obama a tervezetében elfogadta a tavalyi Bowles-Simpson bizottság egyik javaslatát, amely minden két dollár kiadáscsökkentésre egy dollár adóemelést irányzott elő. A kiadáscsökkentések elsősorban a minisztériumok kiadásait és az egészségbiztosítási rendszert érintik, de a védelmi kiadások sem menekülnek meg. Az adóemelések elsősorban a legjobban keresőket érintenék, továbbá megszűnne számos adófizetési kiskapu és csökkenne a lehetséges adóleírások mértéke is.

A tervezet további fontos eleme egy automatikus spórolási mechanizmus, mely akkor lépne életbe, ha 2014-ig nem sikerül stabilizálni és csökkenő pályára terelni az államadósságot. Elemzők ezzel kapcsolatban ugyanakkor megjegyezték, hogy a múltban a Kongresszus többször is megtalálta a módját, hogy kijátsszon hasonló „automatikus” mechanizmusokat. Abban azonban mindenki egyetért, hogy – amint az elnök a beszédében fogalmazott – „tétlenkedni nem szabad tovább.”

Hettyey András

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »