Váratlanul megugrott az infláció: kamatemelés jöhet

További kamatemelésre sarkallhatja a lengyel jegybankot, hogy az előre jelzetthez képest lényegesen nagyobb ütemben gyorsult az infláció márciusban. A fogyasztói árak 4,3%-kal pörögtek föl az egy évvel korábbi szintről, ugyan ez a mutató 3,6%-on állt februárban.

A piaci konszenzus 3,9%-os általános drágulást várt márciusra. A múlt héten már emelt 25 bázispontot Varsó, így az alapráta 4,00%-ra emelkedett. A határidős zloty piacon mindenesetre már árazzák a májusi kamatemelést, a fizetőeszköz, pedig komoly erősödésben van az euróval szemben, ezen a héten 1%-ot kapaszkodott 3,96-ig.

Az általános áremelkedést elsősorban a feldolgozatlan élelmiszerek és az energiaárak hajtották, előbbi 7,3%-os, utóbbi 14%-os drágulást produkált, de figyelemre méltó, hogy a maginfláció is több mint 2%-kal emelkedett.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »