Radioaktív jód a romániai tejben

A fukusimai atombalesetből származó radioaktív jódot mutattak ki az Atomfizikai Kutatóintézet mérései az esővízben és a juhtejben a romániai Slănic térségében. A szakemberek szerint a sugárzó anyag koncentrációja alacsony, nem jelent veszélyt a környezetre.

Az intézet igazgatója, Nicolae Zamfir szerint a mérési eredmények azt igazolják, hogy a nukleáris balesetek tízezer kilométeres körzetben is éreztetik hatásukat. „Folyamatosan mérjük a radioaktív jód jelenlétét, a mennyisége nem növekszik, hanem csökken. Így a lakosságnak nincs mitől tartania” – jelentette ki a Realitatea TV-nek Zamfir.

Az Egészségügyi Minisztérium is nyugalomra intette tegnap a lakosságot. Közleményük szerint az Országos Közegészségügyi Intézet szakemberei arra a következtetésre jutottak, hogy a közelmúltban észlelt 131-es jód-izotóp nem jelent veszélyt a lakosság egészségére. „A mért 5,2 Bq/l érték töredéke a megengedettnek. A lakossági fogyasztásra szánt tejben a 131-es jód-izotóp engedélyezett maximális koncentrációja 300 Bq/l a felnőtt lakosság, illetve 100 Bq/l a gyerekek esetében” – olvasható a minisztériumi tájékoztatásban.

Emil Boc miniszterelnök jelentést kért az illetékesektől a radioaktív jód romániai jelenlétéről. Tájékoztatása szerint a dokumentumot mai ülésén mutatja be a kormány.

Mint ismert, a fukusimai atombaleset hírét nyugtalansággal fogadta a romániai lakosság: az elmúlt időszakban tömegesen keresték fel az emberek a patikákat, hogy jódtablettákat vásároljanak.

A jelenség láttán az egészségügyi minisztérium arra figyelmeztetett, hogy Romániában nem áll fenn radioaktív sugárzás veszélye, és a nemradioaktív jód megelőző használata csak abban az esetben indokolt, ha valaki radioaktív jóddal szennyezett levegőt lélegez be. „Bizonyos egyéneknél mellékhatások léphetnek fel, így káros lehet orvosi utasítás hiányában a kálium-jodid-tabletták szedése” – tájékoztatott a tárca.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »