Észak-Korea fogva tart egy amerikait

Egy amerikai állampolgárt tart fogva Észak-Korea – tájékoztatta az amerikai Külügyminisztérium a CNN-t. Diplomáciai források szerint a férfi egy koreai-amerikai üzletember, aki rendelkezett érvényes vízummal az országba való belépéshez, pontos részleteket azonban nem lehet tudni sem a személyéről, sem letartóztatásának körülményeiről. Az amerikai Külügyminisztérium személyiségi jogokra hivatkozva elutasított minden kérdést az érintett egyénnel kapcsolatban. Az Egyesült Államok és Észak-Korea között a koreai háború 1953-as lezárása óta nincsen diplomácia kapcsolat, így Washington helyett a svéd nagykövetség munkatársai járnak el az ügyben, akik meg is látogatták a fogva tartott férfit.

Észak-Korea korábban is tartóztatott le amerikai állampolgárokat, ezzel is növelve a feszültséget a két ország között. 2010-ben a volt amerikai elnök, Jimmy Carter sietett egy férfi megmentésére. Aijalon Mahli Gomest Phenjan körülbelül 700 ezer dollár (kb. 130 millió forint) bírság megfizetésére, illetve nyolcévnyi kényszermunkára kötelezte illegális határátlépés miatt. 2009 márciusában két újságírót fogtak el, akiket 12 év kényszermunkára ítéltek. Bill Clinton, szintén volt amerikai elnök közbenjárásának köszönhetően ugyanez év augusztusában szabadon engedték őket.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter hamarosan Dél-Koreába látogat, hogy a Népköztársaság atomfegyverkezési programjáról tárgyaljon. Egyre sürgetőbbé válik, hogy újra megkezdjék a hatoldalú tárgyalásokat, miután Észak-Korea tavaly bombázott egy déli szigetet, illetve elsüllyesztett egy dél-koreai hadihajót. A hatoldalú, a két Korea mellett Kína, Japán, Oroszország és az Egyesült Államok részvételével folyt leszerelési tárgyalások legutóbbi fordulójára 2007-ben került sor. Jimmy Carter várhatóan még április folyamán újra Phenjanba repül, azzal a szándékkal, hogy személyes jelenlétével segítse az atomfegyverek kérdésének megvitatását, illetve a fogva tartott személy ügynek tisztázását – amennyiben addig nem engedik szabadon.

Nyitrai Emese Judit

Friss hírek