Beszélgessen Ön is élőben a Fidesz képviselőjével

Bagó Zoltán EP-képviselőt az EurActiv munkatársnője kérdezte az EU-japán kapcsolatokról, az EP-t érintő korrupciós botrányról, a magyarországi euróbevezetés alkotmányos akadályairól, az európai polgári kezdeményezésről, az állampolgári petíciókról, a halálbüntetésről szóló vita európai szintre emeléséről és más kérdésekről. Miről lehet EU szinten aláírásokat gyűjteni? Milyen petíciókat lehet benyújtani a Parlamentnek? A Fidesz EP delegációjának tagja holnap 11 és 12 óra között áll az olvasóink rendelkezésére chaten, ahol közvetlenül lehet az interjúból kimaradt kérdéseket feltenni!

dr. Bagó Zoltán 2010 szeptemberétől tagja az Európai Parlament Európai Néppárt Képviselőcsoportjának, ahol Győri Enikőt, a magyar EU tanácsi elnökség hazatérő vezetőjét váltotta fel a Fidesz delegációjában. Dr Bagó Zoltán azonban nem Győri Enikő, hanem a köztársasági elnöki székbe hazatérő Schmitt Pál helyét vette át az Oktatási és Kulturális Bizottságban. Póttagja a Petíciós Bizottságnak, az Európai Unió és az Európai Unión kívüli országokkal történő kapcsolattartás vonatkozásában a Japánnal kapcsolatban fenntartott bizottságnak tagja, míg a Horvátországgal fenntartott bizottságnak a póttagja.

Dr Bagó Zoltán szerint az Európai Parlament és tagjai levonták a megfelelő konzekvenciákat az elmúlt hónapban nagy nyilvánosságot kapott korrupciós ügyekben de elismeri, hogy a képviselők munkája „nagyon nehéz” a Strasbourgot elözönlő lobbisták miatt. Ugyan az Európai Parlamentnek jelenleg nincsen valódi külpolitikai hatásköre, tagjai hagyományosan kiveszik a részüket az EU globális kapcsolatai ápolásában. Dr Bagó Zoltán a Japánnal és Horvátországgal foglalkozó bizottságok tagja illetve póttagja, ezért ebben a két különösen fontos kérdésben tettünk fel neki kérdéseket. Dr Bagó Zoltán még mindig reménykedik abban, hogy a magyar elnökség idején sikerül lezárni a csatlakozási tárgyalásokat, noha ezeket már a lengyel elnökség is felvette a prioritási listájára.

A most debütáló Európai Polgári Kezdeményezés kacsán dr Bagó Zoltán elmondja, hogy szerinte itt olyan ügyek kerülhetnek terítékre, „amikről Magyarországon mondjuk népszavazást lehetett volna elrendelni. Ez egy nem jogi terminussal kifejezve olyan, mintha egész Európában Ťegy népszavazás előtti nemzeti konzultációť, vagy aláírásgyűjtés indulna valamilyen fő kérdésről, és a meghatározott módon Európa több államában X számú állampolgár aláírná. Tehát például a halálbüntetés ilyen téma lehet” – jelzi a képviselő azt, hogy az eszköz olyan típusú állampolgári nyomásgyakorlásra is alkalmas lehet, ami esetleg szembemegy az Emberi jogok és alapvető szabadságjogok védelméről szóló nemzetközi szerződéssel.

Dr Bagó Zoltán nem lát feszültséget akozott, hogy az Unió alapszerződése és csatlakozási szerződése szerint Magyarországnak be kell vezetnie az eurót, ugyanakkor olyan magyar alaptörvényt vezet be, ami szerint nem. Ugyan képviselőtársa, Szájer József az EurActivnak adott exklúzív interjújában még azt ígérte, hogy az új magyar alkotmány és a magasabb rendű európai jog között „nem változik semmi”, Bagó Zoltán szerint „Az eurózónához való csatlakozás attól, hogy a magyar alkotmányban a magyar hivatalos fizetőeszköz a forint, egyáltalán nem nehezül meg, a kettő ég és föld .az alkotmányozás teljes egészében egy adott ország lakosságára és intézményeire tartozik”.

Olvasóink holnap, április 15-én 11 és 12 órakor tehetik fel személyesen kérdéseiket Bagó Zoltán EP képviselő úrnak, vagy, ha nem érnek rá, üzenőfalunkon előre megadhatják azt a kérdést, amire később szeretnék elolvasni a választ.

Kitekintő / Euractiv.hu

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »