Népszerű műsorvezető indul a francia elnöki székért

A kiterjedt politikai kapcsolatrendszert mozgató Nicolas Hulot öt éve is a kampány főszereplője volt, de annak idején a várakozások ellenére nem indult. Most igen, de még nem tudni milyen színekben. A jobboldalban csalódott, balra sem tartozik, és a zöldeknél is van néhány hibapontja. Kérdés, hogy a közös siker érdekében lenyeli-e a békát a Daniel Cohn-Bendit-féle zöldpárt.

A TF1 sztár-műsorvezetője megmérettetné magát a 2012-es elnökválasztásokon. A tizenyolc éves kora óta sikeres riporterként dolgozó Nicolas Hulot – akinek nagyapja ihlette Jacques Tati filmrendező híres Hulot úr-figuráját – az „Ushuaia” című műsorával tett szert országos népszerűségre. Az 1987-óta előbb hetente, majd háromhavonta jelentkező program az elsők között tűzte zászlajára a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem ügyét. Nicolas Hulot máig futó műsorán és befolyásos alapítványán keresztül a zöld ügyek egyik legismertebb képviselőjének számít Franciaországban.

Politikai kapcsolatrendszere is jelentős, ráadásul szoros szálak fűzik mindkét nagy politikai oldalhoz: a négy évvel ezelőtti elnökválasztás során ő hozta tető alá az ún. „ökológiai paktumot”, amelyet a mintegy 730 000 civil támogató mellett az összes akkori fontos elnökjelölt – köztük Nicolas Sarkozy későbbi elnök – is aláírt. Korábban több államfőtől is kapott miniszteri felkérést, de ezeket rendre visszautasította. Volt a jobboldali Chirac elnök és a szocialista kormányfő, Lorent Fabius tanácsadója, és tevékeny részt vállalt Sarkozy korábbi környezetvédelmi miniszterének, az azóta önállóan politizáló Jean-Louis Borloonak a nagyszabású környezetvédelmi konzultációjában is.

Elnökjelöltségének szerdai bejelentésekor érdekes módon nem köteleződött el egyik párt mellett sem. A jelenleg kormányzó jobbközép többségtől nyíltan elhatárolódott, de arra is utalt, hogy politikai céljainak megvalósításában sem a centrumot, sem a baloldalt nem tekintheti természetes szövetségesének. Valószínűleg a többek között Daniel Cohn-Benditet is soraikban tudó francia zöld párt (EELV) támogatását igyekszik majd megszerezni, de ehhez sikerrel kell szerepelnie a júniusi jelölőválasztáson.

Hulot helyzetét nehezíti, hogy habár a franciák 76%-a inkább pozitívan ítéli meg, nem élvezi az EELV tajgainak osztatlan támogatását. Az zöldek azt vetik a korábban a Paris-Dakar rally-n is versenyző műsorvezető szemére, hogy alapítványa támogatói között van a nukleáris energiára épülő francia áramszolgáltató, az EDF valamint a jobboldali kormánytagokat is érintő, súyos korrupciós borányba keveredett, ráadásul állatokon is kísérletező kozmetikai óriáscég, a L’Oréal. Abban viszont szinte minden érdekelt egyetért, hogy két zöld jelölt párhuzamos indulása öngyilkosság lenne, így nagy csata várható Hulot és az EELV belső embere, a szintén népszerű korábbi korrupcióellenes sztárügyvéd Eva Joly között.

Velkey György

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »