Magyar Nemzeti Örökség Program indul

Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke hétfői, nagyváradi sajtótájékoztatóján közölte: március végén találkozott Schmitt Pál magyar köztársasági elnökkel, és megállapodtak abban, hogy kezdeményezik a Magyar Nemzeti Örökség Programjának beindítását, az érték-kataszter tartalmazná a Magyarországgal szomszédos államok magyar értékeit is.

„A magyar kultúrát nagy veszteség érte a trianoni békeszerződés révén, hiszen a magyar nemzet fontos részei leszakadtak, emiatt elidegenedés történt, és ma már egyszerűen nem ismerjük a szomszédos országok magyar értékeit” – fejtette ki Tőkés.

Ugyanakkor közölte: a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület által 2003-ban létrehozott Partiumi Magyar Művelődési Céhnek Mostis Gergő személyében új igazgatója van.

Tőkés elmondta: az új vezetőség célja, hogy kidolgozza a partiumi régió magyar kulturális stratégiáját, melynek segítségével népszerűsítenék Bihar, Szatmár, Arad, Temes, Szilágy megye kulturális értékeit.

Az egyesület egyik első akciója az Élő Partium honismereti kulturális turisztikai program lesz.„Célunk az, hogy felelevenítsük, és a köztudatba visszaemeljük a hosszú évtizedekig feledésre kárhoztatott Partiumot mint jól körülhatárolható történelmi és kulturális térséget, közelebbről azokat a helyszíneket, településeket, amelyek e tájegység nagy szülötteinek – íróinak, költőinek, művészeinek, tudósainak, történelmi szereplőinek – a nevéhez kapcsolódnak” – magyarázta Mostis Gergő.

Gyakorlatilag a művelődési céh kirándulásokat szervez azokra a helyszínekre, ahol magyar művészek születtek, hogy bemutassák a helyi jellegzetességeket, a folklórt és a művész örökségét.

Kitekintő / Nyugati Jelen

Friss hírek