Erdélybe tart a Nano

A Nokia mellett egy újabb világhírű befektetővel bővülhet a Tetarom III ipari park „bérlőinek” sora: a Tata Motors képviselői már többször is megbeszéléseket folytattak Kolozs megye vezetőivel, írja a money.ro gazdasági portál.

„Találkoztunk a cég képviselőivel és több olyan aspektusról is tárgyaltunk, amelyeket nem hozhatok nyilvánosságra, lévén azok bizalmasak. A cég mérlegeli a befektetés lehetőségét, a döntés egyelőre nem született meg”, nyilatkozta Alin Tise, a Kolozs Megyei Tanács elnöke a Mediafax hírügynökségnek.

Tise elmondása szerint egy „több tíz millió eurós” befektetésről van szó. A politikus hozzátette ugyanakkor, hogy szinte hetente folytatnak informális megbeszéléseket különböző külföldi befektetőkkel, akik Kolozs megye lehetőségei iránt érdeklődnek, ám a döntés mindig az érintett cég vezetői szintjén születik meg.

A Tata Motors a Tata konszern tagja, további mintegy 90 vállalattal egyetemben. Az indiai székhelyű Tata összesen 80 országban van jelen, tevékenységi területe pedig igen széles: az informatikai cikkektől az autógyártáson keresztül a fogyasztási cikkekig és a szolgáltatásokig terjed ki. A Tata tavalyi bevétele elérte a 67,4 milliárd eurót, ennek 57%-a pedig Indián kívülről származott.

A Tata Motors a legnagyobb indiai autógyár és ők gyártják a világ legolcsóbb autóját, a Nanót, amely alig kerül többe, mint két ezer euró. A Tata Motors égisze alá tartoznak azonban olyan patinás márkák is, mint a Land Rover vagy a Jaguar. A cég nemrég jelentette be, hogy a közeljövőben Európában piacra akarja dobni a Nano elektronikus verzióját.

Ugyancsak a Tetarom III ipari parkban működik a Nokia mobiltelefonokat gyártó egyik gyára is, amely 2008 elején kezdte meg a termelést és amely 2010 júniusában 4000 embert foglalkoztatott. A Nokia Zsukba vonzotta továbbá tíz klasszikus beszállítója közül a Hansaprint, a BYD Electronic China, a Stora Enso és a Foxconn egyes telepeit is.

Kitekintő / Impulzus.ro

Friss hírek