Bugár: nem kellene küszöb a kisebbségi nyelvhasználatnál

A legjobb lenne, ha a kisebbségi nyelv hivatali használatakor semmilyen küszöb nem lenne meghatározva – véli Bugár Béla Híd-elnök. Az már látszik, nem lesz egyszerű a kisebbségi nyelvtörvény elfogadtatása sem.

„A legjobb lenne, ha semmilyen százalékarány nem létezne, mivel ezt az élet maga megoldja a politikusok beavatkozása nélkül is“ – mondta Bugár kedden a parlamentben azt követően, hogy a képviselők második olvasatba utalták a kisebbségi nyelvhasználatról szóló törvényjavaslatot.

A tervezet 15 százalékban határozná meg a kisebbségi nyelvhasználati küszöböt, ez pedig a kormánypárti Kereszténydemokrata Mozgalomnak (KDH) és az Egyszerű Emberek polgári társulás tagjainak sem tetszik. Ők inkább 17 százalékos küszöböt javasolnak.

„Ha valaki azt gondolja, hogy piacon vagyunk, akkor nagyon téved. Ez nem arról szól, ki mennyit licitál a piacon“ – véli a Híd elnöke. Hangsúlyozta, a Rudolf Chmel (Híd) kisebbségekért felelős kormányalelnök által benyújtott javaslatot előzetesen valamennyi féllel megvitatták, és nem jeleztek semmilyen problémákat. Ennek ellenére a Híd készen áll tovább tárgyalni, hogy egyes részleteket még finomítsanak.

Igor Matovič jelezte, amennyiben nem eszközölnek változtatásokat, a javaslatot jelenlegi formájában nem fogja megszavazni sem ő, sem pedig három társa az Egyszerű Emberek társulásból. Ez akár az egész jogszabály bukását is okozhatja.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

Új elnöke lett a vezető román kormánypártnak

Florin Citu kormányfőt választotta a következő négy évre elnökévé szombaton a román kormány vezető erejét képező Nemzeti Liberális Párt (PNL). A feszült légkörű tisztújításon Citu 2878 szavazatot, ellenfele, a pártot négy éve vezető Ludovic Orban képviselőházi elnök 1898 voksot kapott.

Read More »

30 nap haladékot kapott az Evergrande

A 305 milliárd dolláros hiteltartozást felhalmozott Evergrande csütörtökön elmulasztotta egyik dollárkötvénye kamatainak kifizetését, ezzel közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz. A nemfizetés napjától 30 napos türelmi időszak indult, ha ez alatt nincs megoldás, jöhet a csőd. 

Read More »