Bugár: nem kellene küszöb a kisebbségi nyelvhasználatnál

A legjobb lenne, ha a kisebbségi nyelv hivatali használatakor semmilyen küszöb nem lenne meghatározva – véli Bugár Béla Híd-elnök. Az már látszik, nem lesz egyszerű a kisebbségi nyelvtörvény elfogadtatása sem.

„A legjobb lenne, ha semmilyen százalékarány nem létezne, mivel ezt az élet maga megoldja a politikusok beavatkozása nélkül is“ – mondta Bugár kedden a parlamentben azt követően, hogy a képviselők második olvasatba utalták a kisebbségi nyelvhasználatról szóló törvényjavaslatot.

A tervezet 15 százalékban határozná meg a kisebbségi nyelvhasználati küszöböt, ez pedig a kormánypárti Kereszténydemokrata Mozgalomnak (KDH) és az Egyszerű Emberek polgári társulás tagjainak sem tetszik. Ők inkább 17 százalékos küszöböt javasolnak.

„Ha valaki azt gondolja, hogy piacon vagyunk, akkor nagyon téved. Ez nem arról szól, ki mennyit licitál a piacon“ – véli a Híd elnöke. Hangsúlyozta, a Rudolf Chmel (Híd) kisebbségekért felelős kormányalelnök által benyújtott javaslatot előzetesen valamennyi féllel megvitatták, és nem jeleztek semmilyen problémákat. Ennek ellenére a Híd készen áll tovább tárgyalni, hogy egyes részleteket még finomítsanak.

Igor Matovič jelezte, amennyiben nem eszközölnek változtatásokat, a javaslatot jelenlegi formájában nem fogja megszavazni sem ő, sem pedig három társa az Egyszerű Emberek társulásból. Ez akár az egész jogszabály bukását is okozhatja.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek