Erős ellenzéki fölény Romániában

A voksok 59 százalékát gyűjtené be a biztos szavazók körében az ellenzéki Szociál-Liberális Szövetség (USL), ha vasárnap parlamenti választásokat tartanának Romániában – derül ki abból a tegnap közzétett CURS-felmérésből, amely ugyanakkor arról is tájékoztat, hogy a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) a voksok 17 százalékát kapná.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokát annak ellenére foglalná el 8 százalékkal a Dan Diaconescu nevével fémjelzett A Nép Pártja, hogy a Bukaresti Ítélőtábla elutasította az alakulat bejegyzését. Az 5 százalékos bejutási küszöböt elérő RMDSZ lenne a parlamenti karéj utolsó pártja. Az USL-n belüli erőviszonyokról is képet kapunk: a PSD (Szociáldemokrata Párt) 57, a PNL (Nemzeti Liberális Párt) 36, a PC (Konzervatív Párt) pedig 3 százalékos arányban járulna hozzá a sikerhez.

Arra a kérdésre, hogy pártopciótól vagy részvételi szándéktól függetlenül ki nyerné meg a parlamenti választást, a következő eredmények születtek: USL – 68 százalék, PD-L – 14 százalék, A Nép Pártja – 4 százalék, más pártok – 1 százalék. Erre a kérdésre a válaszadók 13 százaléka nem tudott, vagy nem akart válaszolni.

Az időben közelebb álló helyhatósági választások kimenetelét is vizsgálták a CURS szakemberei. A megkérdezettek 32 százaléka PSD-s polgármesterjelöltre pecsételne, 24 százalékuk a PD-L által indított jelöltet támogatná. A liberálisok 20, az RMDSZ pedig 5 százalékos részesedésre számíthat. Kissé módosíthatja a végső leosztást, hogy a megkérdezettek 30 százaléka megtagadta a válaszadást, vagy még nem döntötte el, kire voksol majd.

A bizonytalanok és a nem szavazók a következőképpen indokolták álláspontjukat: a pártokkal és politikusokkal szembeni bizalmatlanság – 29 százalék, nincs akire szavazni – 10 százalék, a politikusok semmit nem tesznek az emberekért – 9 százalék, a jelöltekről és programjukról szóló információk hiánya – 8 százalék, a jelenlegi politikai osztály teljes mértékben kompromittálódott – 7 százalék, kiábrándulás a politikusokból és a pártokból – 7 százalék.

Ennek a kategóriának a 2 százalékát nem foglalkoztatja a politika, 1 százalékuk pedig a liberálisok és a szociáldemokraták szövetségre lépését okolja bizonytalanságáért vagy távolmaradásáért. Nem tud, vagy nem akar válaszolni a bizonytalanok és nem szavazók 26 százaléka.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »