Bejegyzésre kész az Erdélyi Magyar Néppárt

Összegyűlt az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzéséhez szükséges 25 ezer aláírás. A Krónika értesülései szerint erről a pártalapítást kezdeményező Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) hétvégi bővített elnökségi ülésén hangzott el tájékoztatás.

Az Új Magyar Szó tegnap megkereste a hírrel kapcsolatban az elnökség több tagját is, ám azt a választ kapta: a pártalapításról csupán Toró T. Tibor, az EMNT ügyvezető elnöke nyilatkozhat a sajtónak. A Budapesten tartózkodó Torót a lapnak tegnap nem sikerült elérnie.

Mint ismert, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) bírósági bejegyzéséhez szükséges 25 ezer támogató aláírást Románia 15 megyéjéből és Bukarestből kell összegyűjteni, megyénként legalább hétszáz kézjegyet. Ezt a feladatot a kezdeményezőknek kevesebb mint négy hónap alatt sikerült teljesíteni: a pártlapítási szándékot tavaly december elején szavazta meg az EMNT küldöttgyűlése.

Korábban a Magyar Polgári Pártnak több mint egy évre volt szüksége az aláírások összegyűjtéséhez. Az EMNT-nek vélhetően nagy segítségére voltak a honosítási eljárásról tájékoztató, Erdély-szerte létrehozott úgynevezett demokrácia-központok. A hálózat irodáiban a párttagsági űrlapokat ugyanazokra az íróasztalokra helyezték, amelyekhez a magyar állampolgárságért folyamodni készülőt leültetik.

Az EMNT vezetői többször hangsúlyozták: nem árucsatolásról van szó, a honosításról szóló tájékoztatást nem kötik a leendő párt támogatásához. Markó Béla korábbi RMDSZ-elnök tavaly felelőtlenségnek nevezte az EMNT pártalapítási szándékait.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »