Haiti: végre megvannak az eredmények

Úgy tűnik, hogy sikerült pontot tenni a közel négy hónapja húzódó haiti elnökválasztásra: az előzetes hivatalos adatok szerint Michel Martelly lesz a karibi ország következő elnöke.

Március 20-án a haiti szavazópolgárok arról dönthettek, hogy Mirlande Manigat korábbi first lady vagy Michel Martelly zenész vegye át az elnöki hatalmat René Preval-tól, felvállalva ezzel az ország újjáépítésének komoly súlyát, ráadásul a kolerajárvány közepette.

A BBC Mundo értesülései szerint Martelly a szavazatok csaknem 68 százalékával nyerte meg az elnökválasztást, s bár tapasztalatlan a politikai életben, mégis változást ígér a szegényeknek. Választási sikere annak is köszönhető, hogy az első fordulóban kiesett öt jelölt is Martelly mögé tudta állítani támogatóit.

A választások első fordulóját tavaly novemberben tartották, melyen Jude Celestin kormánypárti jelölt győzedelmeskedett – legalábbis az előzetes adatok szerint. Azonban még le sem zárták az urnákat, de az utcákon máris csalásról beszéltek, s a megfigyelők is számos visszaélésről számoltak be. Mindezek ellenére az Ideiglenes Választási Tanács (CEP) érvényesnek nyilvánította a választást, mire tömegek vonultak fel az utcákon új választásokat követelve.

A szavazatszámlálás hivatalos befejezése után kiderült, hogy az előzetes becslésekkel ellentétben nem a kormánypárt jelöltje, Jude Celestin lett az első befutó, hanem Mirlande Manigat, de nem is ez váltotta ki a szavazók felháborodását, hanem az, hogy nem a másik ellenzéki jelölt, vagyis Michel Martelly popénekes lett a következő választási forduló másik indulója. Míg Manigat a szavazatok 31%-át szerezte meg, addig Celestin 22%-ot és Martelly kicsivel több mint 21%-ot (kb. 6800 szavazattal kapott kevesebbet Celestinnél), és éppen a szoros állás nem hagyta nyuogodni a haiti polgárokat és a nemzetközi megfigyelőket sem. Tavaly december elején a feldühödött polgárok felgyújtották a kormánypárt székházát, s nyíltan meggyanúsították a vezetést, hogy saját jelöltjük érdekében befolyásolták a november végi szavazást.

Martelly az Amerikai Államok Szervezetéhez (OAS) fordult, hogy vizsgálja felül a CEP által közölt eredményt. A sorozatos botrányok miatt a második kört pedig március végére halasztották. Mondhatni a földrengés és a kolerajárvány után az elnökválasztás volt a 2010-es év harmadik katasztrófája a karibi sziget számára.

A március végi szavazás a törvényhozási mandátumok egyharmadáról is döntött: a szenátusban harminc, a képviselőházban 99 szék cserélhet gazdát, a hivatalos eredményhirdetésre azonban április 16-ig várni kell.

Solti Ágnes

Friss hírek