Korrupciót és a haveri üzletelést Romániában

A román állami energiacégek azonnali eladására szólította fel az országot az Egyesült Államok bukaresti nagykövete csütörtökön. Mark Gitenstein szerint csak így lehetne felszámolni Romániában a korrupciót és a haveri üzletelést.

A román energiaszektorba jelentős mennyiségű friss forrásnak kellene érkeznie gyorsan – mondta az amerikai nagykövet a bukaresti értéktőzsdén. Mark Gitenstein szerint csak a román energiaszektorban tízmilliárd eurót kellene modernizálásra költeni. „Márpedig olyan, nem hatékonyan működő állami cégekbe, amelyekben politikai cimborák hoznak döntéseket, nem is a cég, hanem saját érdekükben, senki nem fog befektetni” – jelentette ki a diplomata.

Románia gázszükségleteinek 70 százalékát maga termeli ki, szélenergia potenciálja pedig a befektetők eldorádójává tehetné az országot. Romániának vannak olajtartalékai is a Fekete-tengerben és Erdélyben. Gitenstein Lengyelországot állította Románia elé példának, ahol 2009-ben a kormány úgy döntött, hogy tízmilliárd eurós privatizációt hajt végre. „Ráadásul nem a barátoknak adták el áron alul az értékeket, hanem a tőkepiacon találtak vásárlókat” – mondta. 

A nagykövet szerint Romániában ahelyett, hogy a problémák megoldására törekednének, „a Titanicon kezdik újrarendezgetni a napágyakat”. „Azzal, hogy az országban a részleges vagy teljes privatizáció helyett két nagy nemzeti energiaóriásba próbálják átcsoportosítani az állami cégeket, a hatékony működést is hátráltatják, és a piacot is korlátozzák” – mondta a nagykövet. A kormány ugyanis Electrica és Hidroenergatica néven két állami óriásvállalatot tervez létrehozni, ezt pedig már korábban bírálták az összevonásban érintett román cégek csakúgy, mint külföldi szakértők. 

A nagymértékű korrupció miatt az elmúlt években nagy volt a nyomás Románián, már az Európai Unió is megfeddte az országot. Az utóbbi hónapokban számos korrupcióellenes lépés történt, politikusokat és üzletembereket vettek őrizetbe. Ezzel kapcsolatban az amerikai nagykövet azt mondta, lenyűgöző a tempó, de a változtatásnak nem külső nyomásra, hanem belső kezdeményezésre kellett volna kezdődniük.

Erdély Online

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »