Bajban a szlovák autógyártás

A Szlovákiában működő három autógyártó Japánból importált alkatrészeket is használ a gyártás során, ezért nem kizárt, lelassul a termelés.

Amiről csak beszéltek, az hétfőtől valóság. A nagyszombati PSA Peugeot Citroen autógyár hétfőn leállítja termelését, a hét további munkanapjain pedig csak egy műszakban működik tovább. A kényszerleállás a japán természeti katasztrófával van összefüggésben, hiányoznak a szigetországban gyártott alkatrészek. Nem kizárt, rövidesen több autógyártó is a termelés leállítására kényszerül – írja az Új Szó.

A Peugeotnak hiányoznak azok a nélkülözhetetlen elektronikai alkatrészek, amelyek szükségesek a dízelmotorok összeszereléséhez. Értesülések szerint a japán Hitachi társaság alkatrészei okozzák a fennakadást. A pozsonyi Volkswagenben készülő Porsche Touareg terepjárókba is építenek be japán műszereket, jelenleg a raktárkészleteket élik fel. Például innen szállítják a tolatókamerákat a Porsche és a Touareg modellekbe.

A zsolnai KIA Motors is dolgozik japán alkatrészekkel. „Egyelőre kitartanak a készleteink, a termelésben nincsenek fennakadások“ – állította Dušan Dvořák, a KIA szlovákiai szóvivője.

Komoly gondok az alkatrészekkel

Nehéz olyan autógyártót találni az országban, amely egy alkatrészt sem importálna Japánból. Nemcsak az autógyártók, de azok beszállítói is a szigetországban gyártott alkatrészektől, elektronikai berendezésektől függnek.

Bár egyes japán források szerint a katasztrófa sújtotta országban néhány napon belül beindulhat a gyártás, továbbra is gondot okozhat a tönkrement infrastruktúra. A legyártott termékeket nem tudják a tönkrement utakon elszállítani, sok helyütt a kikötők is teljesen tönkrementek.

Tartalékok és pótmegoldás

A japán alkatrészgyártók problémáit már világszerte érzékelik, fokozatosan csökken az autógyártók termelése. Az IHS tanácsadó cég szerint a Japán katasztrófa óta világszerte 320 ezer autóval kevesebbet gyártottak le a tervezettnél. Évente viszont világszerte több mint 60 millió autót gyártanak.

Egyelőre nem tudni, menynyire javul a következő napokban a helyzet. Mindez attól is függ, mennyire kulcsfontosságúak az egyes cégeknek az alkatrészek, illetve milyen tartalékokkal rendelkeznek a raktárakban. „Tartalékaik természetesen vannak, de a gyártók már új beszállítókat is keresnek, hogy ne kelljen korlátozni a gyártást“ – mondta a Sme napilapnak a cseh autógyártókat tömörítő szövetség elnöke, Anton Šípek.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »