A tervezett hitelek felét már felvette a kormány

Közel 4 milliárdos dollárkötvény-kibocsátást hajtott végre az Államadósság Kezelő Központ megbízásából csütörtökön három nagy nemzetközi pénzintézet – közölte brüsszeli tudósítókkal pénteken, Kármán András, a központ igazgatóságának elnöke. Magyarország ezzel az éves kötvénykibocsátási terv felét teljesítette.

Sikeres dollárkötvény-kibocsátást hajtott végre csütörtökön az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) megbízásából három nagy nemzetközi bank – jelentette be pénteken Brüsszelben Kármán András, a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára. A múlt hét második és e hét első fele között frankfurti, müncheni, londoni, San Franciscó-i, Los Angeles-i, New York-i és bostoni befektetői találkozósorozatot követően a Citybank, a Deutsche Bank és a BNP-Paribas által szervezett dollárkötvény-kibocsátás alkalmával az államtitkár által fajsúlyosnak nevezett befektetők néhány órán belül 3 milliárd dollár összegű 10 éves lejáratú, és 750 millió euró összegű 30 éves futamidejű magyar államkötvényt jegyeztek. A 10 éves futamidejű állampapíroknál több mint háromszoros volt a túljegyzés, míg a hosszabb lejáratú papíroknál három milliárd dollárral többet jegyeztek a befektetők.

A tízéves kötvényt 310 bázispont feláron jegyezték a hasonló futamidejű amerikai állampapírokhoz képest, míg a 30 éves lejáratú kötvényeknél 330 bázispont volt a hozamfelár, amiért a befektetők a magyar államnak hiteleztek. Az ÁKK igazgatóságának elnöke szerint az adósság euróra történő átváltásakor további 20 bázisponttal csökkenhet a felár, a művelet költsége tehát összességében 300 bázispont alatt lesz. A magyar állam legutóbb 2010 elején bocsátott ki 2 milliárd dollár értékben 10 éves kötvényeket, amiért akkor 265 bázispont hozamfelárat számított fel a piac. Az akkori általános piaci körülmények ugyanakkor Kármán András szerint sokkal kedvezőbbek voltak, „ma magasabbak a kamatok a piacon”.

A mostani művelettel az éves kötvénykibocsátási terv körülbelül felét teljesítette a kormány. Az idei finanszírozási tervben ugyanis 4 milliárd dollár, nagyjából 2,7 milliárd euró felvétele szerepel. A törlesztési igény ugyanakkor alapvetően az év második felében jelentkezik majd – mutatott rá az államtitkár.

Kármán András szerint a mostani kibocsátás több szempontból is egyedinek nevezhető. Ilyen nagy összegű kibocsátásra egyetlen tranzakció révén ugyanis még egyetlen ország sem kerített sort a közép-európai régióból, és a 30 éves futamidő és egyedien hosszú az ÁKK igazgatóságának elnöke szerint.

Az államtitkár a sikert mindenekelőtt a Széll Kálmán Terv „nagyon pozitív” fogadtatásának tulajdonítja, amely „a befektetők megítélése szerint strukturális módon javítja a költségvetés egyenlegét és alapvetően kiadásoldali intézkedésekkel számol”, és középtávon kedvező hatással lehet a foglalkoztatásra és a növekedésre. A két földrészen öt munkanap leforgása alatt tartott közel 30 találkozón több mint ötven befektető vett részt. Az államtitkár szerint jellemzően olyan „minőségi” befektetők vásároltak a magyar állampapírokból, akik régóta jelen vannak a magyar piacon és stratégiailag tekintenek hazánkra.

Kármán András úgy vélte, hogy olyan időszakban élünk, amikor nagyon határozott különbséget tesznek a befektetők régiók és országok között. „Van egy jó történetünk, és erre partnerek” – tette hozzá az ÁKK igazgatóságának elnöke.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »