Lázongnak az önkormányzatok Háromszéken

Ellehetetlenítették a polgármesteri hivatalok működését. Nem dönthetnek a rendelkezésükre álló kis pénz elköltéséről sem, az alkalmazottakat nem tudják megfizetni, egymás után hagyják ott a községházákat az emberek, munkaerőhiánnyal küszködnek – panaszkodtak az alsó-háromszéki polgármesterek mikóújfalusi találkozójukon.

A panaszáradatot Fodor István bodoki polgármester indította: még abban sem dönthetünk, ha a hivatal számára nyomtatót, fénymásolót akarunk venni. Pedig minderre szükség lenne, hiszen csupán a szociális referensnek hatalmas mennyiségű iratot kell feldolgoznia, hivatali kötelezettségeinek bemutatására közel kétoldalas listát állított össze. Árva madarak a községvezetők – mondta Fodor –, még csak szakszervezetük sincs.

Létezik ugyan a polgármesterek szövetsége, ahová tagdíjat fizetnek, ám ez semmit nem nyújt, még egy kitüntetés átvételének költségeit is a díjazott polgármesternek kell megfizetnie – hangoztatta. Tréfásan megjegyezték a teremben, hogy bizony foglalkoznak a polgármesterekkel: a korrupcióellenes hivatal meg a számvevőszék…

A megyei tanácsnál is szembesülnek a jelzett gondokkal – mondta Tamás Sándor tanácselnök. A fénymásolást, nyomtatást megoldják ugyan, de az alkalmazottak a jobb fizetés reményében onnan is számosan távoznak. Olyan egyetemi diplomás alkalmazottjuk is van, aki havi 500 lejt visz haza – tette hozzá.

Márton Árpád képviselő érdeklődéssel vette át Fodor Istvántól a szociális referens feladatkörének listáját: minél több ilyen dokumentum kellene, hogy ezekkel tudják alátámasztani a kormány előtt a változások szükségességét. Ha hétről hétre be tudunk mutatni egy-egy ilyent, lesz eredmény – hangoztatta.

Újdonságként említette a megyei tanács elnöke, hogy bizonyos állások esetében lehet alkalmazni, ám ehhez egész sor jóváhagyás szükséges a kormánytól. Az a hír is járja, hogy április után felszabadítanak állásokat, de ezekre csak kezdő minősítéssel – nagyon alacsony fizetéssel – lehet embereket alkalmazni.

Háromszék.ro

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »