Rosszul zárt tavaly a spanyol gazdaság

Az Eurostat (az Európai Unió Statisztikai Hivatala) által kibocsátott értékelés szerint míg az EU 1.7%-os növelést könyvelhetett el tavaly, addig a spanyol gazdaság veszteséges volt. 1994 óta nem történt ehhez hasonló visszaesés.

A többi európai ország GDP-jével összehasonlítva ez a csökkenés óriási, a német gazdaság 3.6%-os nyereséget könyvelhet el, a franciák 1.5%-os növekedést produkáltak. A legrosszabb helyzetben Görögország áll a maga 4.5%-os csökkenésével, utána következik Románia, 1.8%-os visszaeséssel, majd Írország és Lettország, kevesebb mint 1%-os deficittel, tudósít az El País.

A különböző országok gazdasági teljesítményének összehasonlítására kiváló alap a GDP adatok elemzése, azonban nem ez az egyetlen, amiben a spanyolok rossz évet zártak. A munkanélküliségi rátát tekintve Spanyolország messze elmarad a többi országtól: 2010-ben majdnem a tagállami szint (9,6%) duplája (20.3%) volt. Az Eurostat eddigi – 1990-től számított – adatai alapján ez nem példa nélküli, ugyanis a spanyol adatok elmúlt 20 évben rendszeresen meghaladták az európai átlagot. 

Sándor Nóra

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »