Egy töltő mind felett

Antonio Tajani, ipar- és vállalkozáspolitikai biztosa kézbe vehette az univerzális mobiltöltő mintapéldányát. Az egységes töltők 2011-es piacra vezetésével az Európai Bizottság régi terve valósul meg.

Az Unióban több mint 500 millió mobiltelefon van használatban és több mint 30 féle töltő tartozik hozzájuk. Mobiltelefonjuk lecserélésekor a fogyasztók kénytelenek töltőt is váltani, és a korábbi, akár tökéletesen működő töltőjük elektromos hulladékká válik. A feleslegesen megvásárolt töltők és az elektromos hulladék mennyiségének csökkentése érdekében az Európai Bizottság megállapodott a vezető európai mobilgyártókkal, hogy az Unióban egységesített töltővel árulják a telefonokat.

Az adatátvitelre képes telefonokhoz 2010. december 29?én új műszaki szabványokat hoztak nyilvánosságra. Az egységes töltő a mikro USB szabványra épül, ami már most is széles körben elterjedt a különböző eszközök – például a mobiltelefonok – számítógéphez kapcsolásakor. Az új szabvány egyelőre csak az Unióra vonatkozik, de a vállalatok arra számítanak, hogy további országok fogják követni a példát. Így volt ez a mobiltelefon kommunikációra vonatkozó GSM szabvány esetén is, ami EU szabványként indult, de gyorsan elterjedt az egész világon.

Antonio Tajani, az Európai Bizottság alelnöke február 8-án átvehette Bridget Cosgrave-től, az európai digitális technológiai ágazat legnagyobb szövetségének, a DIGITALEUROPE-nak a főigazgatójától az egységes szabványtöltő mintapéldányát.Az Európai Bizottság együttműködik az ágazattal, hogy az uniós polgárok mielőbb hasznát láthassák a kezdeményezésnek.

A mobiltöltőkre vonatkozó szabványok 2010 decemberi nyilvánosságra hozatala után a mobiltelefon-gyártók most megtehetik a szükséges tervezési és tesztelési változtatásokat, így biztosítva a kompatibilis telefonok biztonságosságát és interoperabilitását.A különböző márkájú, adatátvitelre képes kompatibilis mobiltelefonok ugyanazzal az egységes töltővel lesznek működtethetők. Ez nagy előrelépés a mobiltelefon-használók számára, valamint az elektromos hulladék mennyiségét is csökkenti. A 14 mobiltelefon-gyártó megállapodott abban, hogy 2011 folyamán bevezetik az új egységes mobiltöltőt az európai piacra.

Az egységes mobiltöltő kézzelfogható bizonyíték arra, hogy hogyan könnyítheti meg a szabványosítás az európaiak életét. A szabványosítás az egyik fő eszköz, amelyet a Bizottság támogat az egységes piacban rejlő potenciál kiaknázására, amint azt a 2011 januári éves növekedési jelentésben is indítványozta.

Vélemények

Antonio Tajani, ipar- és vállalkozáspolitikai biztos, az Európai Bizottság alelnöke: „Üdvözlöm az új uniós szabványnak megfelelően készülő mobiltöltők piacra kerülését,ami igazán jó hír az európai fogyasztók számára.Most arra várunk, hogy az új töltők és a velük kompatibilis mobiltelefonok megjelenjek a boltokban.Arra biztatom az ágazatot, hogy gyorsítsa fel a termékek piaci bevezetését annak érdekében, hogy a polgárok az egész Unió területén minél hamarabb élvezhessék az egységes mobiltöltő nyújtotta előnyöket.”

Kitekintő / Euractiv.hu

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »